Kommunen ångrar sig – ber om ursäkt till bröderna i Kevin-fallet

Arvika kommun ångrar sig. Nu får bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson en offentlig ursäkt.

Men något skadestånd kommer däremot inte att betalas ut, rapporterar Expressen.

Den 10 februari meddelade Arvika kommun att de inte ansåg sig vara skyldiga bröderna i Kevin-fallet någon ursäkt eller skadestånd.

Under en pressträff redovisade man den utredningen man gjort av socialtjänstens roll i fallet med bröderna och där man dragit slutsatsen att socialtjänsten inte gjort något fel.

Foto: SVT

Enligt kommunen har socialtjänsten bara närvarat på tre av de förhör som Stefan Liliebäck liknat vid ”tortyr”, och att inget av dessa har varit något av de kritiserade tillfällena. 

– Vi kan inte se att socialtjänsten har begått några fel, sade ordförande i Lärande och stöds utskott Henrik Axelsson under pressträffen.

Leif GW kritiserar beslutet

Beslutet har kritiserats, inte minst av Leif GW Persson som menar att polisen, åklagare och sociala myndigheter i Arvika kommun har genomfört utredningen på ett sätt som strider mot gällande lagstiftning.

– Är det några som ska ha skadestånd från deras arbetsgivare staten så är det dem. De har utsatts för ett formidabelt rättsövergrepp, säger han i Nyhetsmorgon

Foto: Henrik Montgomery, TT/ Adam Ihse/ TT

Och under tisdagen meddelade Arvika kommun att man ändrar beslutet och nu ber bröderna om ursäkt.

Arvika kommun skriver i ett pressmeddelande att man inte anser att något formellt fel har begåtts av socialtjänsten. 

”Men, som Kommunstyrelse och representanter för medborgarna i Arvika, ber Kommunstyrelsen bröderna Karlsson och Dahlén om ursäkt för den utsatthet och de upplevelser som hela familjen upplevt och fortfarande upplever.”

Något skadestånd kommer däremot inte att betalas ut, uppger P4 Värmland.

Advokaten: ”Konstigt”

Robin Dahléns och Christian Karlssons advokat Stefan Liliebäck tycker inte att kommunens ursäkt är något att hurra över.

– Vad de ber om ursäkt för, utsattheten och upplevelserna, är konsekvensen av att kommunen har åstadkommit en kränkning. Då är det konstigt att de inte samtidigt vidgår att de har gjort fel, säger han till Expressen och fortsätter:

– De menar att de inte har gjort fel i perspektiv av socialtjänstlagen, men det finns en högre rättsordning, nämligen de konstitutionella rättigheterna. Kommunen har inte iakttagit oskuldspresumtionen enligt regeringsformen, Europakommissionen, EU-stadgarna och barnkonventionen.

Brödernas pappa Weine Dahlén säger att han inte förstår beslutet.

– Jag måste säga att det var ett snopet beslut de kom med. Det är som om jag först, ena sekunden, ger ett äpple till mitt barnbarn och sedan andra sekunden så tar jag ett äpple ifrån mitt barnbarn. Jag förstår inte ekvationen riktigt, säger han till P4 Värmland.

Stefan Liliebäck har inte diskuterat beslutet med bröderna men menar att det inte är helt omöjligt att de ber honom väcka talan om skadestånd i Värmlands tingsrätt.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required