Leif GW Perssons starka kritik – stora ilskan efter att bröderna nekats skadestånd: ”Formidabelt…”

Bröderna som felaktigt pekades ut som 4-årige Kevins mördare i Arvika 1998 kommer troligtvis inte få varken skadestånd eller en ursäkt.

I Nyhetsmorgon riktar Leif GW Persson skarp kritik mot beslutet.

4-årige Kevin hittades död i Arvika 1998.

Bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén, då fem respektive sju år gamla, pekades ut som gärningsmän och fick leva med stämpeln som mördare under hela uppväxten.

Bröderna pekades ut

Men i maj, 2017, upptogs förundersökningen av åklagare Niclas Wargen efter granskningar i SVT och DN där nya uppgifter framkommit om fallet. Och det hela pekade på att bröderna trots allt inte var skyldiga till Kevins död.

Kevinfallet: ”Kan ha varit en olycka”

2018 kom åklagaren med sitt beslut där bröderna slutligen friades från alla misstankar. Enligt åklagaren kan Kevins död ha varit en olycka.

Två år senare begärde bröderna ett skadestånd för sin förlorade barndom. Skadeståndet de begärde var på tio miljoner vardera.

Men något skadestånd blev det inte för bröderna. Justitiekanslern menade att bröderna nekas skadestånd med hänvisning till preskribering.

Ärendet har överklagats och i förra veckan stod det klart att Arvika kommun troligtvis inte kommer att ge bröderna varken skadestånd eller en ursäkt.

Foto: SVT

Enligt kommunen har socialtjänsten bara närvarat på tre av de förhör som Stefan Liliebäck liknat vid ”tortyr”, och att inget av dessa har varit något av de kritiserade tillfällena. 

– Vi kan inte se att socialtjänsten har begått några fel, säger ordförande i Lärande och stöds utskott Henrik Axelsson.

”Formidabelt rättsövergrepp”

Kriminologprofessorn Leif GW Persson som tidigare varit kritisk till den polisutredning som gjordes efter Kevins död är kritisk till nekandet av skadestånd och kallar situationen för ”ohyggligt sorgesam”.

– De har ju utsatt de här båda bröderna för ett mycket grovt övergrepp, säger Leif GW Persson i programmet.

GW om Kevinfallet

Leif menar att polisen, åklagare och sociala myndigheter i Arvika kommun har genomfört utredningen på ett sätt som strider mot gällande lagstiftning.

– Är det några som ska ha skadestånd från deras arbetsgivare staten så är det dem. De har utsatts för ett formidabelt rättsövergrepp, säger han i Nyhetsmorgon.

leif gw persson
Foto: Hanna Franzén / TT

Leif har en egen teori om vad som egentligen hände 4-årige Kevin den där dagen för 24 år sedan. Men ber att få återkomma med mer synpunkter på ärendet närmare valet. 

– För det är synnerligen besvärande för statsmakten, det sätt som man har skött det där ärendet på och det sätt som man har behandlat de här två pojkarna på. Det är utomordentligt besvärande, säger han. 

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required