Foto: TT/Shutterstock

Coronasmittad man i Göteborg befaras ha exponerat 40 personer – sjukhus rustar nu

Den coronasmittade mannen i Göteborg befaras ha exponerat uppemot 40 andra personer.

Nu rustar Sahlgrenska universitetssjukhuset för att kunna ta emot fler patienter.

Den man som bekräftats ha smittats av coronavirus kan ha exponerat uppemot 40 personer, meddelar sjukhuset på torsdagseftermiddagen.

– Vi bedömer att vi har kunnat identifiera de personer som kan ha blivit exponerade för smittan. Det rör sig om ett fyrtiotal personer, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg till TT, enligt Omni.

Oslo 20200226. Fagutviklingssykepleier Marthe Rygh Selmer ikledd smittevernutstyr ser ut av en sluse på isolatposten på Ullevål sykehus. Det er hit eventuelle corona-smittede vil komme. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT / kod 20520

På Sahlgrenska universitetssjukhuset rustar man nu.

– Vi misstänkte att det skulle komma ett fall, sannolikheten var ganska hög. Sedan det väl kom har vi haft täta möten med en arbetsgrupp som är utsedd av sjukhusdirektören, och vi har ständiga kontakter med regionen som i sin tur har kontakt med Folkhälsomyndigheten. Vi rustar internt för att kunna hantera det här klokt, säger förste chefsläkare Per Karlsson till TT.

Han fortsätter:

– Det är en liten sak än så länge, men vi måste jobba för att kunna ta emot fler patienter om det skulle bli större.

Nu ska dessa 40 personer ha telefonkontakt med vården varje dag i två veckors tid. Om någon visar symtom på coronavirus, kommer de att ta prover, uppger TT.

GÖTEBORG 20200226 Västra Götalandsregionen har pressträff på Sahlgrenska universitetsjukhuset med anledning av ett bekräftat fall av smitta av coronavirus. Foto Thomas Johansson / TT

Somliga ska ha avråtts att gå till jobbet och i stället stanna hemma. Det rör sig om ”högriskkontakter”. På frågan varför alla dessa 40 personer inte provtas direkt, svarar han:

– Ett negativt provsvar under inkubationstiden utesluter inte att man kan insjukna dagen efter. Testet är bara en ögonblicksbild. Det är därför vi har den här nära kontakten, säger Thomas Wahlberg till TT.

Det var under onsdagen som det andra svenska, bekräftade fallet av coronavirus kunde konstateras i Göteborg. Då höjde Folkhälsomyndigheten risken att fler fall skulle upptäckas i Sverige – samtidigt som man bedömde risken för ”allmän smittspridning” fortsatt låg.

”Folkhälsomyndigheten bedömer att risken är hög för att fler personer upptäcks i Sverige som smittats av det nya coronaviruset utomlands. Detta på grund av den senaste tidens utveckling i omvärlden. Samtidigt bedöms risken för allmän smittspridning i Sverige som låg” skrev myndigheten i ett pressmeddelande på onsdagen.

– Det här visar att vår nuvarande strategi fungerar att informera personer som varit i de drabbade områdena som får symptom och erbjuda dem snabbt omhändertagande, sade Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, på onsdagen.