Coronavaccin blev över – gavs till poliser istället för att slängas

Flera poliser i Stockholm vaccinerades mot covid-19 under måndagen, trots att de inte står på tur enligt ålderskriterierna. Anledningen var att flera hundra personer i region Stockholm avbokat sina vaccinationstider när doserna redan tinats upp. 

– Det är så många som avbokar sig, vi förstår inte varför. Ibland kan det vara 150 avbokningar på en dag, säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet

Region Stockholm är långt från mål när det kommer till vaccineringar av befolkningen. Just nu måste man vara över 60 år för att kunna boka en tid.

Avbokar i sista sekund

Men samtidigt som många väntat länge på sin tur så är det ett stort antal människor som avbokar sina vaccinationstider enligt Aftonbladet. Enligt källor till tidningen har intresset för att vaccinera sig stannat av. 

– Just nu sitter vi bara här och väntar på att fler ska komma hit. Vi har mycket resurser på plats och mer än tusen doser vaccin som vi bara väntar på att ge ut, men i går och i dag har det kommit väldigt lite folk, sa en av sjuksköterska vid Kistamässans vaccincentral till Aftonbladet under söndagen.

Foto: TT

Många tackar nej till vaccin och avbokar sin utsatta tid med kort varsel. När det händer tvingas vaccinmottagningarna slänga vaccindoser, då de redan tinats upp och gjorts redo för att användas. 

Ett annat alternativ är att ge vaccindoserna till personer i andra åldrar, som inte står på kö enligt prioriteringsordningen. 

”Så lite svinn som möjligt”

Enligt Aftonbladet ska flera poliser som inte uppfyller ålderskriterierna ha vaccinerats i Stockholm under måndagen. 

Enligt Aftonbladet har vaccinationsmottagningar upprättat lokala reservlistor där människor kan skriva upp sig.

– Vi försöker ha så lite svinn som möjligt. Därför har vi en reservlista på folk under 60 år, säger en person som arbetar med vaccinering mot covid-19 i Stockholm, säger källan till Aftonbladet.

Foto: Johan Nilsson/TT

Chefer hos vaccinatörerna och polismyndigheten ska sedan ha reagerat och krävt att inga fler doser fick ges till polismän, enligt Aftonbladets uppgiftslämnare.

I februari i år rapporterade P4 Gävleborg att man gett överblivet vaccin till brandmän utanför prioriteringsordningen.

– Istället för att det skulle bli förstört eller kasseras så tog jag beslut om att vi skulle kunna erbjuda räddningspersonal som är i vårdnära arbetsuppgifter, sa kommunchefen Bengt Friberg till P4 Gävleborg

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required