Förslaget: De som tackar nej borde ställas sist i vaccin-kön

Hundratals doser av Astra Zenecas vaccin har fått slängas efter att vårdtagare vägrat ta emot det vid sin tidsbokning. Många bokar en ny tid i hopp om att vaccineras med ett annat vaccin, men dessa personer borde få vänta till sist menar kolumnisten Peter Kadhammar.

“Bäst vore om de som vägrar ta Astra Zeneca får ställa sig sist i kön eller bli utan vaccin”, skriver Kadhammar i en kolumn i Aftonbladet.

I måndags rapporterade SVT att region Stockholm fått slänga hundratals doser av Astra Zenecas vaccin efter att folk vägrat injiceras med det på sin utsatta tid, vilket bekräftades av överläkare Johan Styrud. 

Foto: TT

Samtidigt står tusentals människor i kö för att få vaccineras av covid-19, och vissa kommer inte att kunna boka en tid först om några månader. 

I mitten av mars stoppades användningen av Astra Zenecas vaccin tillfälligt. Detta efter att det kommit in rapporter om sällsynta biverkningar som blodpropp bland annat. 

Vägrat ta vaccinet

Senare återupptogs användningen av Astra Zeneca, och vaccinationerna i Sverige kunde fortgå. 

Efter detta var det dock flera personer som vägrade att ta emot vaccinet när de dök upp för sin tidsbokning. Vissa har vänt i dörren när de fått höra vilken vaccinsort de skulle få, enligt sjukvårdspersonal. 

– Det är en helt vansinnig riskvärdering de gör, sa överläkaren Maria Taranger, till Göteborgs-Posten tidigare. 

”Borde ställas sist i vaccin-kön”

I en kolumn i Aftonbladet riktar  Peter Kadhammar skarp kritik mot de som vägrar ta emot Astra Zenecas vaccin när de erbjuds det. Han skriver om scenarion där personer kritiserat och varit hotfulla mot vårdpersonal för vad som kan hända om de får biverkningar av Astra Zeneca. 

Foto: TT/Jessica Gow

“Vaccinet finns inte bara för deras skull utan för allas, för grannarna och arbetskamraterna, för gamlingarna på äldreboenden, för alla de anonyma människor de varje dag möter på trottoaren. Ju snabbare vi immuniseras desto fler räddar vi från sjukdom och död”. 

Enligt Peter Kadhammar borde de som vägrar Astra Zeneca inte få boka en ny tid för att få önskvärt vaccin. De borde istället få ställa sig sist i vaccinationskön, eller bli utan vaccin helt. 

Han poängterar:

”Det handlar inte om mig. Det handlar inte om dig. Det handlar om mänskligheten. Den insikten är hisnande. Vi är alla involverade i ett projekt som berör varenda människa på jorden. 7,8 miljarder individer”, skriver Peter Kadhammar i Aftonbladet.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required