Dan Eliasson får 300 000 för sparade semesterdagar – tog inte ledigt för resa till Kanarieöarna

Dan Eliasson, tidigare generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, reste till Las Palmas trots myndigheternas restriktioner till svenskarna. När han nu lämnar sin post får han 300 000 kronor för innestående semesterdagar, det skriver Dagens Nyheter.

Nyligen avslöjades det att avgående chefen för MSB – Dan Eliasson, reste till Spanien vid flera tillfällen under pågående pandemi. Detta trots myndigheternas rekommendationer om att avstå resor och stanna hemma.

Strax före jul skickade MSB tillsammans med Folkhälsomyndigheten ut ett sms till alla landets invånare där folk uppmanades följa rekommendationerna i kampen mot viruset. En av dessa rekommendationer var att avstå resor både i och utanför landet. 

”Kan bekräfta att han var där”

Nyligen avslöjade Dagens Nyheter att Dan Eliasson själv reste utomlands vid flera tillfällen under pandemin. 

Dan Eliasson
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

”Vi har inga uppgifter om hur länge Dan var på Kanarieöarna i höstas, men vi kan bekräfta att han var där privat. I övrigt hänvisar vi nu frågor om Dan till Regeringskansliet som är hans arbetsgivare”, skrev myndigheten till DN tidigare.

Får 300 000 för sparad semester

Nyligen meddelade MSB-chefen Dan Eliasson att han kommer att avgå från sin post som generaldirektör för myndigheten. Han har dock kvar sitt arbete i regeringskansliet som är tidsbundet till 2022.

– Vi hade ett samtal tidigare idag. Han väljer att avgå. Jag lyssnade på honom och delar hans bedömning. MSB som myndighet måste fungera under pandemin. Dan Eliasson missbedömde det här och det har fått stora konsekvenser, sa inrikesminister Mikael Damberg (S) då, till SVT.

Nu rapporterar Dagens Nyheter att Eliasson inte tog ut någon semester när han reste till Las Palmas i höstas.

Då han har 36 innestående semesterdagar kvar kommer han att kunna ta ut 300 000 kronor för dessa när han lämnar sin post som generaldirektör för MSB.

Förutom resan över jul- och nyårshelgen gjorde Dan Eliasson, då chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ännu en resa till Kanarieöarna i höstas, uppger DN.Vad tycker du om detta?

Posted by Newsners bästa on Friday, January 8, 2021

Under den två veckor långa julresan till Spanien tog Dan Eliasson ut fyra semesterdagar. Han var formellt i tjänst i två dagar, enligt DN. Under den resan tillsattes en tillförordnade beslutsfattare i landet. 

Vi vill veta vad du tycker. Dela gärna med dig av din åsikt i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required