Därför försvinner Anders Tegnell – mitt i krisen: ”Lämnar över stafettpinnen”

Till en början visste ingen vem han var. Men när coronakrisen slog till mot mänskligheten blev Anders Tegnell ett välkänt ansikte. Inte bara i Sverige utan även i resten av världen.

Men efter en tuff vår har han bestämt sig för att ta en paus och lämna över stafettpinnen till kollegorna.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell har synts i tv-rutan nästan varje dag sedan coronaviruset bröt ut i Sverige. Klockan 14.00 har han och kollegorna på Folkhälsomyndigheten tillsammans med bland annat Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap uppdaterat svenska folket om coronavirusets påverkan på Sverige.

Presskonferenserna och det som sagts där har tagits emot med både ris och ros. Det som varit mest omdiskuterat är Sveriges strategi för att bekämpa viruset.

Och eftersom Anders Tegnell blivit ansiktet utåt för hela myndigheten är det också han som fått ta de hårda smällarna. Men också de mjuka hyllningarna som bestått av både hyllningstatueringar, merch och låtar.

”Jobbar sista dagen”

Men nu tar han en paus från rampljuset ett tag, något han bland annat berättar om i sitt sommarprat i P1, rapporterar Hänt.

– På fredag jobbar jag den sista dagen innan semestern, och lämnar över stafettpinnen till mina kollegor, säger han i programmet och fortsätter:

– Det blir inga långresor i år, och kanske inte ens en resa till släkten i Holland. Vi blir nog mest hemma på gården där de senaste dagarnas värme satt fart på tomaterna som haft det tufft under den kalla våren.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio / Stina Stjernkvist/TT

Men innan han säger hejdå för några veckor framöver passar han på att skicka en sista påminnelse till svenska folket.

– Fast jag vet att det låter tjatigt och fast sommarsolen får det att kännas som att faran är över säger jag det igen: Stanna hemma om du är sjuk, jobba hemma om du kan, håll avstånd och undvik nya kontakter. Res ansvarsfullt i sommar.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required