Foto: Shutterstock

Därför riskerar hundratusentals pensionssmäll – kan förlora höjning: ”Förskräckligt system”

Hundratusentals seniorer riskerar att bli av med sin pensionshöjning.
Nu rasar organisationen SPF Seniorerna mot beskedet.
– Jag tycker det är ett förskräckligt system, säger generalsekreterare Peter Sikström till TV4.

Runt en miljon pensionärer fick höjd garantipension och bostadstillägg i augusti. Det skulle innebära omkring en tusenlapp mer i månaden för dessa pensionärer, efter beslut i riksdagen.

Alla som har bostadstillägg och är minst 65 år fick dessutom höjt konsumtionsstöd, uppger Pensionsmyndigheten.

– Lagändringarna har fått fler effekter. De pensionärer som redan hade garantipension har fått ett högre belopp och ett stort antal pensionärer har fått garantipension för första gången. De som har bostadstillägg har fått en höjning, men det är inte fler personer som får tillägget, säger Linnea Lantz, analytiker på Pensionsmyndigheten.

De flesta som fått höjd pension är kvinnor, uppger myndigheten i en ny rapport.

– Eftersom kvinnor i genomsnitt har en lägre livsinkomst än män får de också i genomsnitt en lägre pension. Därför är det framför allt kvinnor som får en högre pension när grundskyddet höjs, säger Lantz.

Samtidigt slår nu seniororganisationen SPF Seniorerna larm om att omkring 300 000 pensionärer riskerar nu att få stora delar av sin pensionshöjning uppäten.

Genrefoto: Shutterstock

De menar att kommunerna kan ta nästan hela pensionshöjningen som seniorerna nu har blivit tilldelade av staten – genom att justera de kommunala taxorna för kostnader på boenden.

LÄS MER: Svensk kommun tvingade äldre att betala mer i hyra –nu larmar anhöriga: ”Käftsmäll”

I ett uppmärksammat fall i Östersund fick en 82-årig kvinna bara behålla 21 kronor av sin pensionshöjning på 1 000 kronor till följd av detta, uppger TV4. Hon hamnade i och med den höjda pensionen över kommunens gränsdragning för inkomsten, vilket innebar att hon inte längre kunde åtnjuta rabatten som hon tidigare haft för äldreboendet.

Detta innebar att hon i stället fick betala mer för sin plats på boendet – vilket i sin tur ledde till att i stort sett hela höjningen från staten åts upp av kommunen.

SPF Seniorerna rasar nu mot systemet.

– Jag tycker det är ett förskräckligt system vi har i Sverige, när vi kan tillåta att staten höjer inkomsten för de äldre, för att man ser att de har behov för mer resurser. Och kommunerna suger upp de pengarna direkt. Som i det här fallet, direkt på kronan. Man skäms inte ens en gång för sig, utan tar allt, säger Peter Sikström, generalsekreterare på SPF Seniorerna, till TV4.

Det är upp till kommunerna själva att avgöra hur prissättningen sker.

LÄS MER: Plötsliga beskedet: Därför får pensionärer mer i plånboken efter årsskiftet – så mycket mer kan det bli

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.