Därför släpps mamman – efter inlåsta sonens förhör: ”Brottsmisstankarna kvarstår”

Mamman släpps på fri fot.

Här är åklagarens nya besked i fallet med den instängda mannen.

– Utredningen är inte nedlagd och brottsmisstankarna kvarstår, säger kammaråklagare Emma Olsson.

Det var på söndagen som tidningen Aftonbladet först kunde berätta om fallet med mannen som misstänks ha varit inlåst i nästan tre decennier.

En kvinna i 70-årsåldern misstänks för att ha stängt in sin son i en lägenhet i Stockholmsregionen för 28 år sedan.

Först framkom det att en kvinnlig släkting till mannen hittat honom i bostaden – och nu har kvinnan gått ut med att hon är hans syster.

Den äldre kvinnan anhölls först på sannolika skäl misstänkt för olaga frihetsberövande, grovt vållande till kroppsskada och grovt vållande till sjukdom.

På onsdagen – tre dygn efter att uppgifterna om den inlåste mannen först blev kända i media – kommer åklagaren med ett nytt besked i fallet.

STOCKHOLM 2020-12-01 I den här lägenheten misstänks en man i 40-årsåldern ha hållits instängd i 28 år av sin mamma. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Den misstänkta kvinnan har släppts på fri fot efter att förhör hållits med mannen. Misstankarna mot kvinnan finns dock kvar.

– Efter att mannen har förhörts under eftermiddagen i dag och utifrån vad som i övrigt har framkommit i utredningen under de här dagarna så har misstankarna försvagats mot den misstänkta kvinnan. Jag har bedömt att hon inte ska begäras häktad och hon är försatt på fri fot, säger kammaråklagare Emma Olsson, i ett pressmeddelande.

En omfattande brottsutredning pågår just nu. Enligt SVT nekar kvinnan till brott.

– Utredningen är inte nedlagd och brottsmisstankarna kvarstår. Men de har försvagats och jag bedömer att kvinnan inte kan påverka utredningen på ett negativt sätt. Vi kommer nu närmast att utreda omständigheterna som ligger längre tillbaka i tiden, säger Emma Olsson.

STOCKHOLM 2020-12-01 I den här lägenheten misstänks en man i 40-årsåldern ha hållits instängd i 28 år av sin mamma. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Kriminologen och författaren Leif GW Persson har tidigare gett sin syn på fallet och de uppgifter som hittills framkommit i media. I en intervju med TV4 förklarar han att tillvägagångssättet inte helt ovanligt.

– Det här har tydligen tagit sin början när sonen går i skolan. Han blev mobbad och isolerad och mamman har då reagerat på ett sätt som inte är så ovanligt faktiskt. Hon är överbeskyddande så hon tar sonen ur skolan och sedan har det bara fortsatt tydligen, säger Leif GW till TV4.

– Det här låter som ett klockrent psykärende för mig och det kommer säkert hålla på länge, säger han.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required