De bjuder fattiga på bio. Den mycket oväntade lösningen hyllas nu av tiotusentals över hela världen.

Fattigdomen har ökat kraftigt de senaste åren i Ryssland. Fler och fler människor tvingas leva på gatan. Som ett led i att göra någonting åt saken har nu en välgörenhetsorganisation i Moskva anordnat utomhusbio med tillhörande mat och dryck för alla hemlösa människor. Nu hyllas deras oväntade lösning av tiotusentals personer över hela världen och sajter från hela världen rapporterar om initiativet.

Välgörenhetsorganisationen ”Vänner på gatan” har tidigare arrangerat skönhetssalonger och olika sportevenemang för hemlösa och gör också mycket andra saker med stöd av stadens myndigheter. Nu har de alltså börjat med filmvisningar. Filmerna får de hemlösa som dyker upp välja själva och under biobesöket serveras varm mat, te och till efterrätt får de vattenmelon. De diskuterar också hemlösheten i Ryssland.
– Med lite ovanliga metoder vill vi ändra attityderna kring hemlöshet, eftersom de som drabbas ofta utnyttjas och felbehandlas. Det är svårt att leva drägligt då, säger Natalia Markova, en av initiativtagarna till utomhusbion, till Moscow Times.

De hemlösa blir bjudna på en filmvisning varje månad och kommmer själva få välja vilken film som visas. Den första filmen som visades var den sovjetiska klassikern ”Operation Skratt”.

Filmen, som är en komedi, ska ha frambringat många skratt och leenden rapporterar Moscow Times.
– Vi gör vårt bästa för att behandla hemlösa människor som våra vänner, inte som objekt som ska matas och tvättas. Deras liv är tuffa nog som de är, och med den här typen av projekt vill vi göra livet lite lättare för dem, säger Markova till Moscow Times.

Här kan du se ett nyhetsinslag om arbetet som görs för att hjälpa hemlösa i Moskva:

Alla såna här projekt förtjänar att hyllas. Nu får vi bara hoppas att ett liknande initiativ genomförs i Sverige!

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.