De jobbar 4 dagar i veckan med full lön och blir effektivare. Trenden sprider sig nu över världen.

Jobba fyra dagar i veckan för full lön. Det låter som en dröm, men det är faktiskt verklighet hos många företag. – De anställda blir betydligt nöjdare när de får kontroll över sin egen tid. Och det höjer dessutom moralen och produktiviteten på bolaget, säger Barbara Wankoff på KPMG till CNN Money.

Hur många timmars arbetsdag vi borde ha är något som har diskuteras mycket genom åren. Många funderar på hur vi kan göra om våra arbetsveckor, för att prestera och må bättre på jobbet. En av de senaste trenderna är att jobba fyra dagar i vecka och på flera framgångsrika bolaget finns redan alternativet att jobba alla sina timmar över fyra dagar, med samma lön.

Det här alternativet har länge funnits i små företag och för vissa yrkesgrupper, exempelvis väktare och sjuksköterskor. Men nu börjar allt fler stora bolag ta efter. En av jättarna som erbjuder denna typ av lösning är revisions- och rådgivningsföretaget KPMG.

– Vi inser att detta är en win-win-situation för bolaget och de anställda. De anställda blir betydligt nöjdare när de får kontroll över sin egen tid. Och det höjer dessutom moralen och produktiviteten på bolaget, samtidigt som vi lättare behåller våra talanger, säger Barbara Wankoff, KPMG:s director of workplace solutions, till CNN Money.

Att det är en framgångsrik modell kan app-utvecklingsföretaget Reusser skriva under på. Bolaget har 9 anställda och de arbetar alla från 6:30 till 17, måndag till torsdag. Under de två år som företaget haft fyra dagars arbetsvecka har man sett mycket positiva resultat. Enligt grundaren Nate Reusser motiverar det alla anställda att jobba snabbare och mer fokuserat, precis på samma sätt som många brukar göra innan de ska på semester, berättar han för CNN Money.

Jag tycker detta låter som en idé värd att testa! Vad tycker du? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarerna.

Publicerad av Newsner, gilla gärna