Det händer i kroppen om du äter ingefära varje dag – din spegelbild kommer att tacka dig

Ingefära har använts i matlagning i tusentals år – och det är faktiskt ingen slump att den blivit så omtyckt.

Förutom att smaken uppskattas av många så ger den populära roten otroliga hälsofördelar som inte alla känner till.

När jag var förkyld som liten brukade min mamma alltid ge mig kokat vatten med ingefära, honung och vitlök. Det skulle tydligen hjälpa, men jag minns att jag inte riktigt uppskattade smakkombinationen då. Nu älskar jag ingefära och kan äta hur mycket som helst av det.

Och när jag nu fått veta allt som ingefäran faktiskt gör för min kropp – kommer jag äta det varje dag!

Läs det här och se om du hade lika dålig koll som jag på vad som händer med din kropp när du äter ingefära varje dag.

Det här händer i din kropp när du äter ingefära:

1. Bra för hjärtat

Ingefära innehåller aktiva ingredienser som får blodkärlen att slappna av, motverkar smärta och stimulerar blodflödet i kroppen. Forskning har även visat att ingefära kan sänka kolesterolet vilket leder till en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

2. Magens bästa vän

Rotens unika egenskaper gör så att den är en perfekt huskur vid magsjuka, diarré och gasbildning. Ingefäran är den oroliga magens bästa vän helt enkelt.

3. Dunderkur mot förkylningar

En vanlig huskur vid förkylning innehåller ofta ingefära. Många använder även ingefära direkt man börjar känna sig lite krasslig – och det finns faktiskt en orsak till det. Gingerol, den bioaktiva ingrediensen i färsk ingefära kan bidra till att minska risken för infektioner, enligt studier.

Foto: Shutterstock

4. Botar illamående

Känslan av att må illa är knappast en behaglig upplevelse – men då kan ingefära göra susen. Studier har gjorts som visat att roten bland annat kan lindra illamående under en graviditet eller vid uppvaknade efter operation.

5. Slipp plågsam migrän

Ingefäran innehåller ämnen som har antiinflammatoriska egenskaper som kan lindra symptomen som uppstår vid migrän. Faktum är att studier visat att ingefära har haft samma effekt som sumatriptan, en medicin som ofta används mot just migrän. Och under studien som genomfördes så upptäckte man även att de patienter som tog ingefära fick lindrigare biverkningar än de som tog sumatriptan.

Foto: Shutterstock

6. Boosta viktminskningen

Ingefäran kan inte hjälpa dig bli av med extrakilona, men den kan däremot hjälpa matsmältningen på traven. Och är ett bra komplement för den som vill hålla sig i form. En studie från Columbia University visar att det är lättare att stå emot hunger om man äter eller dricker ingefära på morgonen.

7. Säg hej då till mensvärken

När den plågsamma mensvärken slår till är ingefäran ett hälsosammare alternativ till värktabletter. I en studie lät man 150 kvinnor äta ett gram ingefärspulver, varje dag – under mensens tre första dagar. Och det visade sig att ingefäran hade samma effekt som läkemedlet ibuprofen, som man bland annat hittar i vanliga värktabletter.

8. Skippa träningsvärken

Enligt forskning från University of Georgia har man sett att ett dagligt intag av ingefära lindrar muskelvärk med 25 procent. Så nu har man ingen ursäkt att inte ta ut sig ordentligt på gymmet.

9. Kan motverka cancer

Även om forskningen inte är tillräcklig för att det ska vara helt bevisat, så har några få studier visat att ett intag av ingefära kan ha en positiv effekt när det gäller att motverka bröst-, bukspottskörtel- och äggstockscancer. Ingefära innehåller också ett ämne som visat sig effektivt på att döda cancerstamceller som gör maligna tumörer farliga, enligt en studie i PLoS.

Att ingefäran är en superboost för din hälsa råder det ingen tvekan om – dela så att fler kan ta del av detta enkla hälsoknep!