Doktor Mikaels ärliga ord om hjärtesorgen – detta är något alla behöver läsa

Doktor Mikael Sandström och hans medverkan i TV4:s Nyhetsmorgon har gjort stor succé i kanalen. När Doktor Mikael gästar Nyhetsmorgon varje vecka får tittarna chansen att maila in sina frågor om hälsa och sjukdomar till den folkkäre doktorn.

Doktor Mikaels medverkan har varit så populär att han tillsammans med programledaren Tilde de Paula Eby startat den hyllade podcasten ”Läkarpodden” där han får möjligheten att dela med sig av sin kunskap till svenskarna och svara på fler lyssnarfrågor kring sjukdomar.

Nu har Tilde och Doktor Mikael tagit det ett steg till då de lovar att varje vecka svara på enklare men minst lika viktiga frågor på deras gemensamma Instagramkonto.

– Ni ställer så himla bra frågor på vår mail men också på Läkarpodddens Instagram i vårt kommentarsfält. Alla frågor är kanske inte så komplexa att de kräver ett helt avsnitt av Läkarpodden men de korta frågorna och svaren kan vi ge här på Instagram, berättar Tilde.

”Hjärtat förlorar sin pumpförmåga”

Den första frågan och svaret som väckt stort engagemang och hyllats av tusentals följare är om man verkligen kan dö av hjärtesorg när någon man håller kär försvinner. I ett videoklipp förklarar Mikael vad som händer i kroppen när man förlorar sin stora kärlek.

– Ja man kan faktiskt dö av brustet hjärta. Det kallas takotsubo kardiomyopati och innebär att hjärtat förlorar sin pumpförmåga i samband med kraftig känslomässig stress. Så hjärtats förmåga att pumpa försvinner och man dör. Mycket dystert, säger han.

Faktum är att allt fler personer får diagnosen takotsubo, enligt Hjärt och Lungfonden och det är i synnerhet kvinnor som drabbas.

Doktor Mikael är så klok och förklarar alltid så pedagogiskt om livsviktiga frågor! Dela vidare så dina vänner också får ta del av det här viktiga budskapet kring hjärtat.