Donald Trump kan avsättas i förtid – ministrar uppges oroliga för presidentens mentala hälsa

Sent i natt uppgav CNN att det pågår diskussioner i regeringen om att få president Donald Trump avsatt i förtid. Det efter våldet vid kongressen i Washington i natt, rapporterar Aftonbladet.

Under gårdagen höll Donald Trump ett tal på ett protestmöte i närheten av vita huset. I talet gick han till attack mot de som inte ställt upp på hans bild av att valet var stulet och att han egentligen vann alla vågmästarröster som gick till Joe Biden.

I talet uppmanade han sina supportrar att ta sig till Capitol Hill för att ”ge våra republikaner stoltheten och modet de behöver för att ta vårt land tillbaka”.

En uppmaning som ledde till att tusentals anhängare till presidenten stormade kongressen.

Tumultartad dag

Klockan var då 14.15 lokal tid och kongressens bägge kamrar var mitt i kontrollräkningen av elektorskollegiets röster i presidentvalet.

Världen skakas av bilderna där demonstranter ses tåga in i byggnaden samtidigt som senatorer och vicepresidenten evakuerades.

Det blev en tumultartad dag i amerikansk politik och sent i natt svensk tid försökte polis fortfarande mota bort Trump-anhängare från området runt Kapitoleum. Nu har utegångsförbud utfärdats i Washington DC.

Enligt uppgifter ska fyra personer skjutits till döds och 52 personer ska ha gripits.

Vädjade till Donald Trump

I natt svensk tid publicerade president Donald Trump ett videoklipp. Han uttalande sig där efter stormningen av Kapitolium.

Foto: TT/John Minchillo, AP/TT

Han twittrade också ett liknande meddelade där han också fick med anklagelser om att han utsatts för ett enormt bedrägeri.

”Gå hem med kärlek och i fred. Kom ihåg den här dagen för alltid!”, sade han i videon.

Kan avsättas i förtid

Efter tumultet i Washington har nu republikaner börjat vända sig mot president Donald Trump.

Och i natt uppgav flera amerikanska medier att ett antal av Donal Trumps medarbetare som Robert O’Brien, den biträdande säkerhetsrådgivaren Matt Pottinger och den biträdande stabschefen Chris Liddell. bestämt sig för att säga upp sig.

”Förlorat vettet”

Senare uppkom även uppgifter från CNN att ministrar i hans egen regering inlett diskussioner om att åberopa det 25:e tillägget i USA:s konstitution och avsätta president Donald Trump i förtid.

Diskussionerna ska ha inletts då flera ska vara oroliga för hans mentala hälsa och vad han kan komma att göra under de två veckor som återstår av mandatperioden.

En republikansk källa nära Donald Trump säger till CNN att ”presidenten förlorat vettet”.

Men för att en sådan plan ska lyckas måste majoriteten av regeringen vara överens om att presidenten inte kan utföra sina plikter.

Om presidenten motsätter sig beslutet går det till kongressen, som kan avsätta denne om man får ihop två tredjedelars majoritet.

Vad tycker du om det här?

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required