Du har kokat pasta fel hela livet – med dessa knep blir du mästare i köket

Alla kan inte vara en italiensk mästerkock i köket. Vem är inte en av dem som alltid kokar för mycket spagetti tillexempel? Du vill inte bjuda gästerna på en överkokt, seg, osmaklig pasta när du istället kan vara omtalad som en svårslagen värd. Du har förmodligen gjort dessa misstag utan att veta om det. Men om du följer dessa råd kan du få till en riktigt smarrig pasta.

 

1. Saltet. Glöm. Inte. Saltet 

Magen kurrar och man vill få färdigt middagen så snabbt det bara går. Då är det väldigt lätt hänt att pastavattnet glömmer att saltas. Glöms det bort, då kommer inte pastans smaker fram. Räkna med iallafall en halv matsked per liter vatten. Då blir pastan toppenbra!

Foto: Pexels

2. Använd rätt kastrull

Tänker man logiskt här är det det inte så svårt att misslyckas. Använder du för liten kastrull till för mycket pasta blir det helt enkelt inte bra. Enligt Mittkök är en bra tumregel cirka 1 liter vatten per 100 gram pasta.

3. Koka lagom länge

Smaka, smaka, smaka. Gör det i tid och prova dig gärna fram några minuter innan tiden som står på förpackningen har gått ut. En italienare skulle aldrig överkoka sin pasta, för att pastan ska bli perfekt ska den vara ”al dente”Häll av vattnet med en gång för att den ska få det perfekta tuggmotståndet och inte fortsätta lagas. Detta rekommenderar Huffington Post.

4. Vatten + sås

Ska du inte göra en sås till din pasta kan du skippa det här steget. Är det något du ska göra, häll inte av allt ditt pastavatten. Spara lite för att använda till såsen, det ger såsen en fin textur och smak då den får med sig stärkelse från pastan. Såsen ska alltså inte tunnas ut av detta.

Foto: Pexels

 

5. Skölj inte under kranen

Om du ska äta pastan varm, och inte i en pastasallad, är detta en självklarhet att undvika – eller hur? Sköljer man pastan under kranvatten tar detta bort både smak och textur, precis som vi ville undvika under det förra steget. Låt den istället svalna av sig själv i kastrullen.

6. Glöm inte pastan i durkslaget

Detta är lätt hänt när man är stressad och vill få saker gjorda samtidigt som man lagar mat. Glöms pastan bort i durkslaget blir den klibbig, försök släng ihop den med en god sås så snabbt som möjligt.

Foto: Shutterstock

7. Använd rätt pasta till rätt tillbehör

Detta är givetvis en smaksmak men det finns faktiskt en tanke bakom olika pastasorters utseende. Här kommer en miniguide:

  • Spagetti: Passar bäst till såser som är grädd- eller oljebaserade såsom carbonara, parmesan, vitlök, olivolja.
  • Fusilli: Denna typ passar perfekt till såser som inte har en kraftig textur, exempelvis pesto.
  • Penne/Makaroner: Pasta som är ihålig är gjord för att passa med tjockare såser, tänk ostsås eller köttfärssås.

 

Foto: Pexels

Jag hade faktiskt ingen aning om hur fel jag har gjort. Dela gärna dessa tips med andra som gillar att vara i köket, de kommer att tacka dig.