Dystra beskedet till vårdpersonalen – tvingas korta ner semestern: ”Smittan som styr”

Så sent som i maj blev all personal som jobbar med covid-patienter på intensivvårdsavdelningen i Uppsala lovade fyra veckors semester. 

Nu har antalet patienter ökat igen och därför kommer sjukhusledningen bli tvungna att dra in en semestervecka. 

Sjukvårdspersonalen har, som många vet, haft en ansträngd vår. Runt om i hela landet har personalen jobbat dygnet runt med att rädda livet på de allra sjukaste i covid-19. 

Nu är sommaren här och de efterlängtade semesterveckorna börjar närma sig.

Foto: Staffan Löwstedt / SvD, TT/ Hasse Holmberg/TT

På Akademiska sjukhuset i Uppsala blev all vårdpersonal som jobbar med covid-patienter lovade en semester på fyra veckor. Många såg fram emot en hel månad av sammanhängande vila och återhämtning.

Men nu, när patientantalet ökat igen, kommer semesterperioden bli tvungen att kortas ned till tre veckor, rapporterar SVT nyheter Uppsala.

– Vi har lite förberedda, men man hade ju hoppats – för vi behöver vila och återhämtning, säger undersköterskan Brita Molander på centralintensiven till SVT nyheter Uppsala.

Eftersom vården ser ut att bli fortsatt ansträngd under sommaren gäller samma semesterregler för all personal på Akademiska.

Erika Marjamaa Nilsson är chef för Centralintensiven, hon tycker inte att det här var ett roligt besked att lämna till sin personal.

– Det är ett tungt besked att lämna till personalen. Det är inte mitt beslut men bakgrunden är ju hur det ser ut med smittan i samhället – det är det som styr, säger hon.

”Det här är inte över”

Undersköterskan Brita Molander håller med. Om människor hade varit bättre på att följa restriktionerna hade kanske vårdpersonalen fått sina efterlängtade veckor av ledighet.

– Man blir provocerad när man ser hur nära folk sitter varandra på kaféer och uteserveringar. Det här är inte över, men folk verkar inte bry sig längre. Om de gjorde det så kanske vi skulle få vår semester, säger hon.

Personalen kommer få ta ut sin fjärde semestervecka, men inte förrän i höst.

Vad tycker du om det här? Dela artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);