Ebba Busch Thors nya grepp – efter Leif GW Perssons förslag

.

Efter uppgifterna om att våldtäktsutredningar läggs på hög för att polisen inte hinner med:

Nu går Kristdemokraterna ut med ett nytt förslag som ska få pensionärer att komma tillbaka till polisen. 

– Jag kallar det GW-modellen, efter kriminologiprofessor Leif GW Persson som ursprungligen lyfte förslaget att plocka in pensionerade poliser, skriver Ebba Busch Thor på Svenska Dagbladet debatt

Nu kommenterar GW själv för Expressen om att hans namn används i förslaget.

Det var tidigare i mars som SVT:s Uppdrag granskning kunde visa att utredningar om våldtäkter läggs ner och att misstänkta inte förhörs – eftersom polisen helt enkelt inte hinner med.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) menar att läget är ”jätteallvarligt”.

– Vi vet ju i dag hur polis och åklagare ska jobba för att det ska leda till bättre resultat. Granskningen visade att många inte jobbade enligt det vi vet ger resultat och som ger bäst utdelning. Det är en jätteviktig fråga nu att se till att polis och åklagare jobbar enligt de rutiner som finns. Det har också kanske att göra med att vi haft en polisorganisation som har varit väldigt slimmad och för liten, säger han till SVT:s Veckans brott.

KD-ledarens förslag – för att få pensionärer tillbaka

Nu går Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor ut och lanserar ett nytt förslag – för att få pensionerade poliser att återvända så att de kan utreda brott.

– Jag kallar det GW-modellen, efter kriminologiprofessor Leif GW Persson som ursprungligen lyfte förslaget att plocka in pensionerade poliser. Han är kanske inte heller precis urtypen för vad regeringen skulle kalla feminist. Men vi behöver som sagt en ny sorts feminism i Sverige, skriver Ebba Busch Thor i sin debattartikel i Svenska Dagbladet.

Foto: Stina Stjernkvist / TT

KD:s förslag går ut på att man ska få pensionerade poliser att återgå i utredartjänst. För att locka dessa tidigare poliser ska staten stå för ett lönepåslag på 50 procent.

– Polisen är för upptagen med att utreda skjutningar och annan gängkriminalitet. Antalet kvalificerade utredare är för lågt. Och sådana tar tid att utbilda. Men det finns utredare. Om vi bara kan övertala dem att komma tillbaka till jobbet. Varje år pensioneras omkring 500 poliser. Bland dem många skickliga utredare, skriver KD-ledaren på SvD Debatt.

Vad Leif GW Persson anser om att hans namn används i ett politiskt förslag?

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Leif GW om förslaget

Professorn har inga invändningar.

– Jag tycker att förslaget är bra. Namnet på förslaget har jag inga invändningar emot, det handlar inte ens om att det är smickrande, det är sakligt korrekt. Det var jag som väckte det första gången, säger Leif GW Persson till Expressen.

Han tillägger dock att han har funderingar på KD och menar att Busch Thor låter som Åkesson (SD-ledaren Jimmie) när hon ”är som mest i gasen”.

Vad tycker du om förslaget? Dela gärna vidare och säg din mening.