Efter avslöjandet om lägenheten: L-toppen lämnar partiet – men inte riksdagsplatsen

.

Emma Carlsson Löfdahl lämnar Liberalerna – men stannar kvar i riksdagen.

– Jag tycker att det är tråkigt att Emma väljer den vägen att lämna partiet. Men samtidigt är det tråkigt att när hon väl landar i det beslutet inte tar konsekvenserna av det och direkt lämnar sitt riksdagsuppdrag utan väljer att sitta kvar på det tills vidare, säger Jimmy Ekström hos Liberalerna i Jönköpings län, till Aftonbladet.

Bakgrunden är att L-riksdagsledamoten under flera år hyrt en tvåa på Södermalm i Stockholm, och uppgett att hennes hyra är 13 000 kronor i månaden. På grund av detta har hon fått den maximala ersättningen på 8 600 kronor i månaden från skattebetalarna. Men enligt Aftonbladets granskning är avgiften på tvåorna i samma uppgång 2 500 kronor i månaden.

En riksdagsledamot som har mer än fem mil från sin bostad till riksdagen har rätt till en övernattningsbostad i Stockholm. För detta kan man få en ersättning på max 8 600 kronor i månaden om man hyr en själv, eller så tilldelas man en lägenhet i riksdagsförvaltningens bostadsbestånd.

Emma Carlsson Löfdahl (L)
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

”Fegt parti som inte orkar hålla emot när det stormar”

Carlsson Löfdahl uppger dock att hon hyr bostaden av sin make, som köpte lägenheten 2013, och att paret kommit överens om en hyra på 13 000. Enligt henne har både riksdagen och bostadsrättsföreningen godkänt upplägget.

Detta ska ha kostat skattebetalarna 412 000 kronor den senaste mandatperioden, uppger SVT. Carlsson Löfdahl har senare berättat att hon kommer göra rätt för sig, skriver SVT:

”Jag kommer också att flytta ifrån den lägenhet jag nu bor i och flytta till en lägenhet som ägs av riksdagen. Det innebär att jag inte kommer att få någon ersättning framöver. Jag hoppas att allt detta kan lösas så fort som möjligt”, skrev L-politikern på Facebook.

Efter granskningen har L-ledningen uppmanat henne att avgå.

Lämnar partiet – men inte riksdagen

På måndagsmorgonen berättade Carlsson Löfdahl på Facebook om sitt beslut att lämna L, men samtidigt sitta kvar på sin riksdagsplats.

”Jag har haft helgen att fundera på hur jag ska göra och står fast vid mitt tidigare beslut då det gäller min riksdagsplats, jag behåller den till åklagaren kommer med sitt beslut. Efter det får jag fundera på om jag ska vidtaga andra åtgärder, skriver hon på sin Facebook-sida och fortsätter:

”Men jag tänker inte låta mig tvingas bort från riksdagen pga ett mediadrev och ett fegt parti som inte orkar hålla emot när det stormar”.

Här kan man läsa hela inlägget där Emma Carlsson Löfdahl förklarar beslutet:

Det är med stor sorg som jag skriver detta inlägg.Jag har i mer än 30 år varit medlem i detta parti och de senaste 10…

Posted by Emma Carlsson Löfdahl, riksdagsledamot Liberalerna on Sunday, 10 March 2019