Efter bilisternas fräcka beteende mot varandra – nu ryter polisen ifrån: ”Tänk till”

Polisen har fått nog av bilister som varnar varandra för kontroller.

Nu ryter de ifrån i ett inlägg på Facebook.

”Det är inte bara du som använder dig av vägarna – det gör även de kriminella”, skriver polisen i inlägget.

Polisen har många strängar på sin lyra och i deras dagliga arbete med att hålla samhället tryggt och säkert ingår många varierande uppgifter. Bland dem – trafikkontroller.

Foto: Fredrik Sandberg, TT/Facebook

Flera bilister är negativt inställda till trafikkontrollerna men de görs av flera olika anledningar. Dels för att se till så att trafikanter håller hastighetsbegränsningen, men också för att kontrollera att de som är ute och kör på vägarna är nyktra. Insatser som i slutändan kan rädda liv.

Men alla verkar inte vara lika övertygade om att det är viktigt att hålla vägarna säkra.

Gång på gång rapporterar polisen om hur bilister varnar varandra för polisens kontroller.

”Hjälp oss”

För några veckor sedan fick polisen i Jönköping gå ut på Facebook och vädja till trafikanter att sluta varna andra bilister för kontrollerna.

I ett inlägg på Facebook berättar polisen om en händelse som utspelade sig under fredagsmorgonen. Man skulle då genomföra de rutinmässiga kontrollerna, men av någon anledning stod en bilist och varnade mötande trafikanter genom att blinka med helljus.

”Snälla, tänk till en extra gång och ställ dig själv frågan om varför vi har trafikkontroller och varför vi mäter hastighet. De flesta medborgarna önskar att polisen arbetar för en säker trafikmiljö och att vi ska ingripa mot kriminella, så vänligen hjälp oss då att underlätta vårt komplexa och svåra arbete istället för att försvåra det.”

För det är minst sagt ett komplext arbete. Och syftet med polisens kontroller kan som sagt bero på flera olika saker.

Vädjar till trafikanter

Den 8-14 november riktar polisen extra uppmärksamhet mot riksvägar och europavägar som möjliggör snabba förflyttningar genom landet. Detta genom bland annat trafikkontroller eller genom underrättelsearbete.

Inför det går polisen åter igen ut på Facebook och vädjar till bilister att inte varna varandra.

”Tänk till innan du varnar för en trafikkontroll. Det är inte bara du som använder dig av vägarna – det gör även de kriminella”, skriver polisen i inlägget.

– Syftet med våra kontroller kan vara så olika. Vi kan ha underrättelser och det är därför vi står där vi står. Och det kanske är just det kriminella vi vill komma åt, som passerar alldeles strax. Personer som kör utan behörighet, de som transporterar vapen, det kan vara narkotika”, säger trafikpolis Johan i region Nord i inlägget och tillägger:

– Vi vet att det finns mycket att hitta och gör vi det på rätt sätt så kan vi förhindra och försvåra för de kriminella. 

Sprid gärna polisens vädjan så att fler personer nås av informationen. På så vis kan polisen göra sitt jobb och göra samhället till en säkrare plats.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required