Efter coronautbrottet – Stefan Löfven om sommarens resplaner: Kan bli svårt även inrikes

Först kom nyheten om att sommarens utlandsemestrar blir svåra att genomföra.

Nu meddelar Sveriges statsminister Stefan Löfven att även resor inrikes kan behöva ställas in.

Sommaren börjar närma sig med stormsteg och så även semestern. Men hur vi ska planera inför semesterveckorna 2020 är lite krångligare i år.

Först meddelade statsepidemiologen Anders Tegnell att resor utrikes kommer vara svåra att genomföra i sommar. Och menade på att världen vara en rörig plats, med gränskontroller och annat, ett bra tag till.

”Även här gäller folkvettet”

Under onsdagen sa Sveriges statsminister Stefan Löfven till Dagens Nyheter att han inte tror att krisen kommer vara över i sommar.

Han kommenterade även semesterläget. Både utrikes och inrikes.

– Alla de här rekommendationerna måste komma från myndigheterna. Från mitt perspektiv kan jag inte se att utlandsresor kommer att kunna vara aktuella. Jag kan inte se att vi har fått en så positiv utveckling att vi plötsligt ska kunna göra det. Men det beslutet återstår att fatta för regeringen, säger han och fortsätter:

– Det är samma sak med möjligheterna inom landet. Myndigheterna måste återkomma om det, men även här gäller folkvettet. Om det jag gör riskerar att öka smittspridningen, om jag kommer att befinna mig i sammanhang där det är för mycket människor och för tätt, då ska man tänka bort det helt enkelt.

Foto: Shutterstock/Henrik Montgomery/TT

Stefan Löfvens uttalande kommenterades senare av biträdande statsepidemiologen Anders Wallensten i Aktuellt.

– Jag tror statsministern vill markera att det inte är över i morgon. Det här med resor inom landet beror på hur smittspridningen ser ut i olika delar av landet och hur vårdbelastningen ser ut just där. Det är svårt att förutse, säger han.