Foto: Claudio Bresciani / TT

Efter dödsolyckorna: EU vill ha nya skärpta regler för A-traktorer – kan krävas B1-körkort

Nu vill EU-kommissionen införa nya krav för de som kör A-traktor.

Detta kan innebära att tonåringarna som framför fordonet kan behöva uppfylla kraven motsvarande ett B-körkort.

Diskussionen gällande A-traktorer har varit stor i Sverige senaste åren, inte minst efter de allvarliga olyckor som skakat landet.

Nu kan det komma ytterligare skärpningar gällande kraven på A-traktorförare.

EU-kommissionären Andia Valean uppger för Ekot och TT att det här kan tänkas motsvara kraven för B-körkort.

– Vi föreslår att A-traktorer ska kunna köras med ett B1-körkort och vi sänker då åldersgränsen till 16 år, säger Andia Valeans till Ekot och TT i samband med ett möte för EU:s transport- och energiministrar.

Det här innebär att 16-åringar kommer få ta B-körkort, men endast för att köra långsamtgående fordon. De kommer alltså inte ha tillåtelse att köra vanlig bil.

Nya regler infördes i november

I november 2022 skärptes kraven för A-traktorer i Sverige, vilket bland annat innebar bälteskrav och vinterdäck för fordonen.

Efter en del påtryckningar om att även höja hastigheten valde transportstyrelsen dock att behålla hastighetsgränsen på 30 km/h.

–  Att höja till 45 kilometer i timmen har aldrig varit aktuellt eftersom alla traktorer med konstruktiv hastighet över 40 kilometer i timmen kräver B-körkort och därmed skulle det bli 18-årsgräns för att kunna köra A-traktor. Däremot har vi analyserat möjligheten att höja till 40 kilometer i timmen, men bedömer att det inte bör göras i detta läge när antalet olyckor ökat så kraftigt, sade Josefin Hallenberg, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande då.

Läs mer: Skärpta regler för A-traktorer – här är krafttagen som ska få olyckorna att minska

”Det är inte rimligt”

Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) anser att reglerna för A-traktorer bör skärpas. Eftersom det idag ser ut på så sätt att ungdomar med körkort för moped även får framföra A-traktorer.

– Det är inte rimligt, säger Carlson till TT.

Han förklara att regeringen vill säkra A-traktorers framtid, men samtidigt se nya och skärpta krav på dem.

Finns med i det omarbetade EU-direktivet för körkortsregler

Det här nya förslaget gällande B1-körkort för A-traktorer kommer att finnas med i ett omarbetat EU-direktiv för körkortsregler som läggs fram den 1 mars i år.

Därefter ska det behandlas av EU-ländernas transportministrar.

Vad tänker ni om det här? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!