Efter förbudet mot studentflak – ungdomar fullbokar skärgårdsbåtar för att festa: ”Väldigt olämpligt”

När studentflak förbjuds på grund av pandemin har studenter hittat ett kryphål som leder dem ut till sjöss. Under måndagen rapporterade Sveriges Radio att flera avgångsklasser på gymnasieskolorna i Karlskrona har bokat skärgårdsbåt istället för studentflak i år. 

– Det är väl ungefär som att åka flak. Vi hyr högtalare, åker runt, dansar lite, säger studenten Lowa Aronsson till Sveriges Radio.

Att åka studentflak har varit en av de största och mest efterlängtade traditioner som förknippats med examen i decennier. Varje år bokar sistaårselever på Sveriges gymnasieskolor stora flak som de dekorerar med skyltar och ballonger. För att sedan åka runt i staden och festa på.

Foto: Janerik Henriksson / TT

Kryphål för att festa

Förra året satte Transportstyrelsen stopp för den populära aktiviteten, på grund av rådande pandemi. Nyligen meddelade de att de förlänger förbudet, vilket innebär att det inte blir några studentflak på gatorna i år heller.

Men flera studenter har hittat ett “kryphål” för att få festa tillsammans i samband med examen. 

I Karlskrona är alla skärgårdsbåtar fullbokade, då flera avgångsklasser flyttat ut sitt planerande firande till sjöss. 

OBS: Personerna på bilden har ingenting med de berörda i artikeln att göra.
Foto: Eric Reed/TT

– Det är ett väldigt olämpligt sätt att fira sin student på. Det är inte läge att festa, tyvärr. Blir det ett alltför livligt firande så kommer vi att få lida för det under juni och juli, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö till Sveriges Radio

Lowa Aronsson, som går sista året på Törnströmska gymnasiet i Karlskrona, är en av de vars avgångsklass bokat en skärgårdsbåt för att festa på. 

Läkaren: ”En ny smitt-topp”

För Sveriges Radio berättar hon att planen är att de ska hyra högtalare och dansa lite, precis som man gör på ett klassiskt studentflak. Hon berättar dock att hon tycker att det är viktigt att följa rekommendationerna, och att de är beredda på att de kanske måste avboka. 

Men Lowas klass är långt ifrån ensamma om att flytta ut festen till sjöss, något smittskyddsläkare Bengt Wittesjö är skarpt kritisk till. 

– Vi skulle nog hoppas på en ny, lugn sommar istället för en ny smitt-topp. Det vill vi inte uppleva, säger han till Sveriges Radio.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);