Efter Kommunals nya besked: ”Strejkande undersköterskor ingen omöjlighet”

En strejk bland undersköterskor är inte omöjligt.
Det skriver Lena Mellin i Aftonbladet efter Kommunals besked att ställa sig utanför LO.

Det var tidigare i veckan som Kommunals ordförande Tobias Baudin meddelade att fackförbundet kommer att ställa sig utanför LO inför den stora avtalsrörelsen.

Anledningen till beslutet uppgavs vara att förslaget inte gynnade förbundets kvinnodominerande yrkesgrupper, uppger SVT.

– Om vi följde LO:s förslag skulle en undersköterska eller en barnskötare få 17 kronor mer i en låglönesatsning, enligt vår beräkning. Det räcker inte till ett par liter mjölk. I ett läge när vården, skolan och omsorgen har ett skriande behov av arbetskraft kan vi inte acceptera det, skrev Kommunals ordförande Tobias Baudin i ett pressmeddelande.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Nu kommer Kommunal att kämpa för att yrkesutbildade i välfärden ska få högre löner.

– Yrkesutbildning måste få löna sig även i välfärden. Det har vi inte fått stöd för i LO. Därför väljer vi att driva vår egen avtalsrörelse, skriver Tobias Baudin vidare.

Att Kommunal nu väljer att ställa sig utanför LO menar Aftonbladets stf ansvarige utgivare och politiska kommentator Lena Mellin i förlängningen kan innebära strejk bland undersköterskor.

Hon poängterar i sin kolumn i tidningen att Kommunal vill få ut så mycket som möjligt – för sina egna medlemmar.

LÄS MER: 7 anledningar varför undersköterskor bör få mer i lön

”Det kan i sin tur innebära att en undersköterskestrejk kan ha ryckt närmare. Då behöver Kommunal bara tänka på sig själva, inte på hela LO-kollektivet.” skriver hon och fortsätter:

”Blotta tanken på en strejk bland Kommunals undersköterskor kan få arbetsgivarna lite mildare till sinnet.”

Läs hela Lena Mellins kolumn här.

Samtidigt poängterar Mellin att det inte är någon strejk på gång just nu, men man vet ju aldrig vad som kan hända i framtiden.

I slutet av augusti lämnade det uppmärksammade Undersköterskeupproret in en namninsamling till socialmininster Lena Hallengren. De som skrivit på är både personal som jobbar inom vården men även folk utifrån.

Undersköterskeupproret stöds av Kommunals fackförbund och startades av grundarna Marie Wiberg och Jenny Klingstam. De kämpar för en bättre arbetsmiljö, villkor och bättre vård för patienterna.

På manifestationen i Mariestad medverkade drygt 25-30 personer. Foto: Privat/Ida Eliasson

– Ska det hända något så måste vi börja och vi måste hjälpas åt att dra vårt strå till stacken, sade Ida Eliasson, 29 år, som har startat manifestationen i Mariestad, då till Newsner.

Undersköterskeupproret har sedan dess manifesterat för bättre arbetsvillkor på flera platser i landet.

– Det ska hela tiden dras in på vården och det är människor vi vårdar. Det är inte ett mekaniskt arbete – det är människor vi arbetar med som behöver vård. Jag vill att man ska stötta yrket så att det inte blir tråkigt och tufft att arbeta inom. Men när det ska sparas in och dras in på välfärden och vården, så blir det tungt och motigt och då vill ingen utbilda sig till undersköterska, sade Ida Eliasson då till Newsner.

Vad tycker du om undersköterskornas arbetsvillkor? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

TV: Hyllningsvideo till mammor