Efter kritiken om indragna pepparkakorna – nu backar kommunen

När det stod klart att Östersunds kommun var tvungna att spara pengar valde man att dra in på pepparkakorna på alla förskolor. Ett beslut som gjorde många föräldrar och förskolepersonal upprörda, då de menade att barnen påverkades negativt.

Efter kritiken och uppmärksamheten i media har nu Barn- och utbildningsförvaltningen fått pengar av kommunfullmäktige, som gör att de kan backa från beslutet om pepparkakorna.

Foto: Kallestad, Gorm

Barn- och utbildningsförvaltningen i Östersund går back och därför tvingas de göra hårda sparkrav. Under fredagen blev det officiellt att kommunen beslutat att ta bort inköpen av pepparkakor och pepparkaksdeg till förskolorna, som en del av sparplanen.

”Tack vare pengarna från…”

Beslutet möttes av hård kritik från flera föräldrar och förskolepersonal, som menade att barnen skulle sakna bakningen och pepparkakor till luciafirandet.

Nu har kommunen backat från beslutet om köpstopp, tack vare ett engångsbelopp från kommunfullmäktige.

– Tack vare pengarna från kommunfullmäktige kan vi nu backa på beslutet att inte få köpa in pepparkakor till lucia och samtidigt fokusera på de större besparingarna. Vi jobbar stenhårt med de stora frågorna som gäller förskolebarnens och elevernas lärande och utveckling, säger Elisabet Uitto, verksamhetschef för förskolorna i kommunen till Expressen.