Efter kungens beslut – så påverkar det prins Oscars liv: ”Han blir förhoppningsvis…”

I veckan slog nyheten ner som en bomb: kungens barnbarn kommer inte längre tillhöra kungahuset.

Detta gäller dock inte prinsessan Estelle och prins Oscar.

Nu berättar Hovet vad beslutet innebär för Oscars liv.

Det var i måndags som kungahuset meddelade att kungens barnbarn lämnar kungahuset.

”H.M. Konungen har beslutat om förändringar i Det Kungl. Huset. Syftet med dessa förändringar är att klargöra vilka personer inom Den Kungl. Familjen som kan förväntas tas i anspråk för sådana officiella uppdrag som åligger statschefen eller anknyter till statschefsämbetet”, skrev hovet i ett pressmeddelande.

View this post on Instagram

I dag närvarade Kungen och Kronprinsessan vid kyrkomötets öppnande i Uppsala domkyrka. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Kyrkomötet är det högst beslutande organet i @svenskakyrkan och består av 251 ledamöter som är valda av Svenska kyrkans medlemmar. Kyrkomötet sammanträder en gång per år, uppdelat på två sessioner under hösten. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Kyrkomötet inleddes med en mässa i domkyrkan under ledning av biskopen i Visby stift, Thomas Petersson. Därefter förklarades mötet öppnat. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Hedersgäst var den ekumeniske patriarken Bartholomeus I av Konstantinopel. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ?: SPA (bild 1-2), Magnus Aronson/Ikon/Svenska kyrkan (bild 3)

A post shared by Kungahuset (@kungahuset) on

”H.M. Konungens beslut innebär att DD.KK.HH. Prins Carl Philips och Prinsessans Sofias barn samt H.K.H. Prinsessan Madeleines och Herr Christopher O’Neills barn inte längre kommer att tillhöra Det Kungl. Huset”.

Till skillnad från sina kusiner, Alexander, Gabriel, Leonore, Nicolas och Adrienne, kommer prinsessan Estelle och prins Oscar fortsätta tillhöra kungahuset. Det innebär också vissa förpliktelser.

Hovet om prins Oscars roll i kungahuset

Enligt successionsordningen blir Estelle drottning näst efter sin mamma Victoria. Även Oscar har en del plikter.

– Han är son till blivande statschefen och bror till nästnästa statschef. Han blir förhoppningsvis morbror till tredje nästa statschef. Han är del i successionsordningen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Expressen.

Samtidigt som kusinerna befrias från alla plikter, kommer de fortsätta tillhöra kungafamiljen. Men Oscar, kommer till skillnad från dem, i och med sin roll inte få ta ett arbete, skriver Svensk Dam.

– Barnen får en friare roll, sa riksmarskalk Fredrik Wersäll på presskonferensen i måndags, angående kusinernas framtid, enligt Svensk Dam.

Med så kloka föräldrar är jag övertygad om att Oscar och Estelle kommer klara av sina roller galant. Dela om du också tror det!