Efter oljebossens attack – nu slår 16-åriga Greta Thunberg tillbaka på oväntat sätt

Klimataktivismen blir allt större och det gör oljeproducenterna är oroliga.

Opecs generalsekreterare Mohammad Barkind menar att oljeindustrin är hotad.

Nu svarar Greta Thunberg på kritiken, enligt Expressen.

Opecs generalsekreterare Mohammad Barkindo gick ut med ett uttalande om oljeindustrin och klimatförändringarna. Han insisterar på att världen har blivit missledd av klimataktivister som påstår att oljan är ansvarig för klimatförändringarna.

”Vårt största hot”

”Allmänheten blir missledd att tro att oljan är orsaken till klimatförändringarna”, säger han till AFP.

Under ett möte mellan oljeproducenterna och deras partners ska generalsekreteraren för OPEC, Mohammad Barkindo, ha kallat klimataktivisterna ”vårt största hot till att industrin ska kunna fortsätta”, enligt AFP.

Mohammad Sanusi Barkindo, secretary general of OPEC, is shown during panel discussion at CERAWeek by IHS Markit at Hilton Americas,1600 Lamar St., Tuesday, March 7, 2017, in Houston.
Foto: Melissa Phillip/Houston Chronicle via AP/TT

Tror att oljan är lösningen

Mötet hölls i Wien, Österriket, och Mohammad Barkindo talade om att oljan behövs och att den snarare är viktig för klimatförändringarnas framtid, enligt AFP.

– Vi tror att denna bransch är en del av lösningen på klimatförändringen, sa han till AFP utan att förklara vidare.

Greta Thunberg svarar

Nu har Greta Thunberg, skolstrejkaren för klimatet och kanske den största klimataktivisten vi har i världen, svarat på kritiken. Hon gör det med klass och vänlighet.

”Tack! Vår största komplimang hittills!”, skriver hon på Twitter och citerar Mohammad Barkindo.

Hon påverkar många

Tidigare har Greta Thunberg hållit kampanjer i flera länder och träffat högt uppsatta personer för att sprida sitt budskap. Senast träffade hon bland annat den förre detta presidenten USA Barack Obama i Stockholm som hyllade Greta Thunberg stort.

Olja största källan till utsläpp

I FN:s klimatpanel IPCC har de slagit fast att det är människans påverkan som ligger bakom den största temperaturökningen sedan 1900-talets mitt. Det finns inga andra rapporter som skulle visa siffror på att det är tvärtom. De fortsatta utsläppen kommer att innebära att temperaturerna fortsätter att stiga, enligt Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket skriver vidare om fossila bränslens utsläpp att olja, torv, naturgas och kol är den största källan till utsläpp av koldioxid, kväveoxider och svaveldioxid i Sverige.

Vad tycker du om detta? Sprid gärna vidare för att dela vad du tycker.