Efter stökiga protesterna – polisen räknar med nya coronademonstrationer i helgen: ”Mycket folk”

Senast urartade det.

Under lördagen räknar polisen med nya coronademonstrationer på flera håll i landet.

Detta rapporterar TT enligt Aftonbladet.

Det var för knappt två veckor sedan, den 6 mars, som stockholmaren Filip Sjöström arrangerade en stor protestmarsch mot coronarestriktionerna.

Målet var att få samhället i Sverige att öppnas upp igen, och på Medborgarplatsen i Stockholm samlades hundratals människor i ett demonstrationståg – trots restriktionerna om att max åtta personer får samlas.

Manifestationen blev tumultartad. När polis anlände till platsen för att skingra folkmassan kom sex tjänstemän till skada, varav en fick föras till sjukhus.

Flera personer misstänktes i efterhand för brott, bland annat våldsamt upplopp och blåljussabotage. Arrangören själv fick en böteslapp på 20 000 kronor.

coronademonstration
STOCKHOLM 20210306 Organisationen Tusenmannamarschen för frihet & sanning protesterar mot coronarestriktioner och marscherar från Medborgarplatsen mot Gamla stan, men hindras av polis pga de saknar tillstånd för demonstrationen. Foto Henrik Montgomery / TT

Nya demonstrationer i helgen

Nu räknar alltså polisen med att nya, olagliga demonstrationer kommer att äga rum i helgen. Manifestationer har annonserats i såväl Stockholm som Göteborg och Malmö – men exakt hur många personer som kommer att samlas, vet man inte.

– Vi räknar med mycket folk, det finns risk för trängsel och vi kommer säkerligen att behöva avlägsna folk från platsen, säger Peter Ågren, biträdande kommenderingschef för polisens insats i Stockholm, enligt TT.

Enligt Peter Ågren befarar man att det återigen kan bli stökigt. På grund av detta har polisen beredskap för att det kan bli våldsamt.

– Ja, vi måste ha det. Vi såg vid demonstrationen den 6 mars att det fanns människor som var beredda att använda våld mot polis och som gjorde det, säger Peter Ågren till TT.

tusenmannamarschen
STOCKHOLM 20210306 Organisationen Tusenmannamarschen för frihet & sanning höll en demonstration mot coronarestriktioner på Medborgarplatsen på lördagen. Foto Henrik Montgomery / TT

”Inte lämpligt”

Om fler än åtta personer samlas kan polisen lösa upp folksamlingen.

Förhoppningen är dock att demonstrationerna inte blir av, eller att de sker på ett smittsäkert sätt.

– Vi hoppas att de förstår att det inte är lämpligt med tanke på smittspridning och sjukvårdens belastning. De som jobbar i vården är inte förtjänta av att belastas ytterligare, de har det redan tufft som det är, säger Anders Börjesson, biträdande kommenderingschef i Göteborg, till TT.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required