Eleverna vill fira mångfald med Zlatan. Nu förbjuds de av rektorn på grund av flaggförbudet.

En klass i Ljungby ville fira studentutspringet med Zlatans version av nationalsången och samtidigt vifta med flaggor av olika nationaliteter. Men skolan förbjöd dem. – Vi är en mångkulturell klass, och hade idén att alla skulle vifta med sina hemlandsflaggor, berättar eleven Tilda Ragnarsson för Smålänningen.

Klass SA12B från Ljungby i Småland förbjöds av skolan att vifta med flaggor av olika nationaliteter och spela Zlatan Ibrahimovics nationalsång. Som en klass där många elever har olika ursprung ville de hylla mångfald när de tog studenten. Skolan motiverade sitt förbud, som infördes förra året, med att sången och flaggorna kunde misstolkas.
– Det ingår i skolans uppdrag att prata om det här, och sakfrågan tar vi här på skolan. Det är en viktig debatt att föra, men inte just den här dagen, säger rektor Jimmie Nilsson till Smålänningen och fortsätter:
– Just vid utspringet har vi dåliga erfarenheter av att saker och ting lätt missuppfattas. Det är årligen problem med att elevgrupper drar saker till sin spets.

Tilda Ragnarsson är en av eleverna i klassen och tycker att det är ett tråkigt beslut.
– Vi respekterar vad rektorn säger, och har valt en annan låt. Men det är tråkigt att skolan ska behöva ta ett sådant beslut, och att diskussionen överhuvud taget ska finnas. Svenska flaggan har inte varit tabu innan, men det är som att främlingsfientliga krafter har tagit över den, säger eleven Tilda Ragnarsson.

Tilda Ragnarsson är dessutom ordförande i Moderata Ungdomsförbundet i Ljungby. En av hennes partikamrater heter Jennie Lundgren, vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, och hon reagerade starkt i ett inlägg på Facebook som du kan läsa här nedanför:

När inte treorna på Sunnerbo får ha nationalsången (Zlatan versionen) som intro på utspringslåten på grund av att någon…

Posted by Jennie Lundgren on den 4 juni 2015

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.