Elina ingrep när vännen blev överfallen – då slogs hon blodig med flaska: ”Ångrar inte att jag gick emellan”

Vad som skulle bli en trevlig bilträff med vännerna slutade i ett otäckt mardrömsscenario för 20-åriga Elina Westman från Hallstahammar. När hennes vän blev misshandlad av några killar kunde hon inte bara se på, som hon själv beskriver det.

Elina hoppade emellan för att bespara vännen knytnävsslag och straffades då med en trasig flaska mot hennes ansikte.

– Jag fick försämrad syn efter det, säger Elina Westman till Newsner. 

Det var sent i somras som bilintresserade Elina Westman, 20, och hennes vänner skulle åka på en bilträff vid området Hälla i Västerås. 

Foto: Privat

Bilträffen var långt ifrån den första som Elina och hennes vänner varit på. Men Elina minns att de redan innan pratat om att åka hem ganska tidigt den kvällen. Detta då de på senare tid märkt att det förekommit allt mer alkohol och droger bland vissa av besökarna. 

Slagsmål med knivar och knogjärn

Elina beskriver kvällen som trevlig, men stämningen vände snabbt när de skulle åka hem och bilen gick sönder. 

När Elina och hennes vänner inser att de kommer att behöva ta sig hem i en annan bil så bestämmer de sig för att ta ut allt av värde ur bilen. Så att det inte blir stulet under natten. 

– Min vän tar då fram en kofot för att ta bort ljudanläggningen eftersom den är värdefull. Vi antog att den annars skulle bli stulen under natten när bilen stod parkerad som ”skrot”. 

”Fullblodigt slagsmål”

När Elinas vän ska ta bort ljudanläggningen närmar sig ett gäng killar som beter sig hotfullt. 

– Killarna kommer emot oss och skriker att vi är bönder. Jag ser att de är drogpåverkade. När de kommer närmare så hinner jag inte ens reagera innan fullt slagsmål bryter ut. Snart är ett 20-tal personer inblandade. De har knivar, knogjärn och andra tillhyggen. Det är fullblodigt slagsmål och ett enda kaos på parkeringen, berätta Elina för Newsner. 

– Jag försökte hålla mig ute ur det här så mycket som möjligt och tänkte att det var dags att ringa polisen, men jag hann inte ta upp min telefon innan jag ser hur tre-fyra killar slår min nuvarande pojkvän i ansiktet, berättar Elina. 

Ville skydda sin vän

Elinas instinkt får henne att hoppa emellan för att, som hon själv säger “bevara honom så mycket stryk som möjligt”. Vid det tillfället har pojkvännen redan fått ta emot en hel del slag mot ansiktet, och för att han ska slippa fler skyddar Elina hans huvud mot sin bröstkorg. 

– Plötsligt får jag en tanke om att vända mig om för att se ansiktet på killarna, i hopp om att jag ska kunna identifiera dem för polisen. Det är då jag ser hur en av dem tar upp en stor spritflaska och slår den mot mitt ansikte. 

Slogs med flaska i ansiktet

Flaskan träffar Elina rakt över vänster öga. Reflexmässigt sätter hon dit handen som snabbt täcks av blod. 

– Jag ser massa blod som täcker min hand och rinner längs halsen, och efter det svimmar jag, berättar Elina för Newsner. 

Därefter vaknar hon upp i väntrummet på akuten. Hon minns inte vad som hände efter att hon svimmade, men hon har fått återberättat för sig att killarna som startade slagsmålet la benen på ryggen ganska snabbt efter att flaskan träffat henne. 

Varning för starka bilder

Foto: Privat

Samtidigt hade andra närvarande lagt in henne i en bil och kört henne till akuten i Västerås. 

Gärningsmannen går fri

Elina minns hela händelseförloppet som ägde rum innan hon svimmade, och kunde därför ge polisen signalement utan problem. Förövarna gå dock fortfarande på fri fot, enligt LEina. 

– Det är en pågående utredning fortfarande, men polisen har min beskrivning samt flera vittnen. Jag litar på att de får fast de här killarna till slut, säger Elina till Newsner. 

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required