Engla-mördaren Anders Eklund blottade sig för personal i fängelset – nu får han en varning

Anders Eklund, dömd för morden på Engla Höglund, 10, och Pernilla Hellgren, 31, sitter av ett livstidsstraff på anstalten Salberga. Eklund har tidigare ansökt om villkorlig frigivning, men efter att han blottat sig för kvinnlig fängelsepersonal kan möjligheterna påverkas. 

2008 dömdes Anders Eklund, numera Gustavsson, till livstids fängelse för mord och grov våldtäkt på 10-åriga Engla Höglund i Stjärnsund. I samband med utredningen kom det även fram att Eklund bar ansvaret för mordet på 31-åriga Pernilla Hellgren, som hittades död i Falun åtta år tidigare. 

Eklund dömdes till livstid för dubbelmord, ett straff han nu avtjänar på anstalten Salberga. 

Ansökte om att komma ut tidigare

När Anders Gustavsson, tidigare Eklund, avtjänat tio år av sitt straff hade han rätt att ansöka om tidsbestämt straff, vilket den livstidsdömde fången gjorde. Han fick dock avslag då Kriminalvården ansåg att risken för återfall var för stor. 

En omfattande fixering vid sexualitet, som bedömdes abnorm till sin intensitet”, skrev Kriminalvården i sitt yttrande då enligt Expressen.

Efter det har dubbelmördaren försökt på nytt, men utan resultat, och nu har Eklund fått en varning efter en händelse som ägde rum i maj.

Foto: Polisen/TT

Blottade sig för kvinnlig personal

En kvinnlig anställd på Salberga skulle låsa upp Eklunds rum när hon fann honom liggandes i sängen med sina könsdelar blottade. Den anställda uppfattade det som att han medvetet blottade sig för henne, då han inte reagerade genom att täcka för sitt könsorgan. 

Efter händelsen fick Anders Eklund, numera Gustavsson, en skriftlig varning för olämpligt uppträdande.

Kriminalvården anser att den dömde brottslingen inte visat personal hänsyn, och att det kan komma att påverka framtida ansökan om villkorlig frigivning. 

Anders Eklund hittades blodig och misshandlad i sin cell, nu isoleras han av säkerhetsskäl.

Posted by Newsners bästa on Friday, August 28, 2020

Eklund menar dock att det inte var meningen att blotta sig, det skriver Expressen

Anders Eklund har tidigare ansökt om att få byta anstalt för att avtjäna sitt straff. Detta efter att han misshandlades av en annan fånge i sin cell förra året. 

Istället för att flytta dubbelmördaren så valde Kriminalvården att isolera Anders Gustavsson, tidigare Eklund, från andra fångar på anstalten Salberga.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required