Ensam och sjuk 89-åring vägrades plats på boende – då klev Jeanette Höglund in och räddade honom

Ensam och djupt deprimerad 89-åring vägrades plats på äldreboende. När anhöriga hörde av sig till organisationen Vid Din Sida valde Jeanette Höglund att ingripa direkt.

”Det är mitt kall i livet att hjälpa dessa människor”, säger Jeanette Höglund till Newsner.

Jeanette Höglund har drivit organisationen Vid Din Sida i sju år och har genom åren hjälpt tusentals ensamma äldre och fattigpensionärer.

I början på augusti fick Jeanette Höglund ett mejl från anhöriga till en äldre person som berörde henne på djupet.

En 89-årig man har under våren gått ned 20 kilo, blivit djupt deprimerad och är så svag att han knappt kan röra sig. Han har hemtjänst men klarar sig inte själv hemma. Dessutom bor han tre trappor upp i ett bostadshus utan hiss och kan varken ta sig in eller ut på egen hand.

”Han åker in och ut på akuten, och senast igår så fick ambulanspersonalen bära upp honom till sin lägenhet för han kan inte gå dit.Han skriker och gråter när de lämnar honom, han vill inte vara själv. Han måste in på ett korttidsboende, det är akut”, berättade anhöriga i mejlet till Jeanette.

Anhöriga och hemtjänstpersonal har vädjat att 89-åringen ska få en plats på ett äldreboende, men hittills har önskan blivit nekad.

”Vi befarar att om han inte kommer in, kommer han nog inte finnas kvar så länge till. Det är bedrövligt hur myndigheter behandlar Sveriges äldre”, skrev anhöriga i mejlet till Jeanette.

‼️‼️‼️‼️‼️‼️Nu kokar jag fast jag har semester ‼️‼️‼️‼️Här kommer ett Mail som jag fått tillstånd att dela och jag…

Posted by Vid Din Sida – Sverige on Monday, August 7, 2023

LÄS MER: Fattigpensionären Monica skulle vräkas – då klev Jeanette Höglund in och samlade in skulden: ”Ärofyllt att få göra det här”

Jeanette Höglund satte hårt mot hårt

89-åringens situation fick Jeanette Höglund att koka av ilska och hon bestämde sig för att ta sig an fallet.

–  Jag blev så frustrerad och förbannad så jag ringde upp stadsdelsförvaltningen och frågade efter den ansvarige och bad dem återkoppla. De sade såklart att de inte kunde gå in på några detaljer eftersom det råder sekretess men att om personen i fråga är självmordsbenägen så är det psykiatrins ansvar, berättar Jeanette och tillägger:

– Men då förklarade jag för henne att det är väl inte konstigt att man mår psykiskt dåligt om man blir behandlad så här? Vi hade ett bra samtal men jag var redo att fortsätta bråka.

Posted by Vid Din Sida – Sverige on Monday, August 7, 2023

Nu, knappt ett dygn efter Jeanettes samtal ringde stadsdelsförvaltningen upp 89-åringens anhöriga och meddelade att de skulle lösa ett boende till honom.

–  Jag blir förbannad att det ska behövas en organisation som Vid Din Sida för att lösa en sådan här situation. Tänk att det ska behövas en hel folkrörelse för att den här personen ska ha rätt till en plats på ett äldreboende? Det gör mig tokig. Samtidigt gråter jag av lycka över att vi lyckades, säger Jeanette till Newsner.

Fick äntligen en plats på äldreboende

I ett inlägg på Vid Din Sidas Facebook delade Jeanette med sig av de anhörigas glädje över att 89-åringen nu äntligen ska få hjälp.

”Du gjorde det! Ni är så bra. Jag och vi är så tacksamma. Ni är som skatteåterbäringen och Robin Hood till de gamla och utsatta ❤️❤️❤️”, skrev dem i ett meddelande till Jeanette.

Ärendet stängt ‼️❤️Vi gjorde det igen ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️Från anhörig : Nu ringde en ny person från…

Posted by Vid Din Sida – Sverige on Monday, August 7, 2023

”Tillsammans är vi starka”

Jeanette menar att organisationen får mejl om liknande fall ofta och att hon tänker fortsätta använda sin plattform för att hjälpa människor i utsatthet.

–  Jag vet att jag är en böld i arslet på många, men jag tänker fortsätta vara det. Vi får aldrig tröttna, säger Jeanette Höglund till Newsner och tillägger:

– Det är inte bara jag som ska ha ära för det här. Vi är många, allt från volontärer som kämpar i ur och skur till våra fantastiska följare. Tack vare deras engagemang och donationer gör vi skillnad, tillsammans är vi starka.