Fattigpensionären Monica skulle vräkas – då klev Jeanette Höglund in och samlade in skulden: ”Ärofyllt att få göra det här”

Jeanette Höglund är grundare till organisationen Vid Din Sida som arbetar för att hjälpa utsatta pensionärer.

Nyligen hjälpte hon tillsammans med hela organisationen fattigpensionären Monica från att bli vräkt ur sin lägenhet.

– Jag kommer alltid att kriga för pensionärerna, säger Jeanette Höglund.

Jeanette Höglund blev rikskänd som ”Tunnelbanenettan” när hon var en av ordningsvakterna i realityserien Tunnelbanan som tidigare sändes på Kanal 5.

Ett möte med en äldre man i tunnelbanan blev en vändpunkt i Jeanettes liv. Mannen var utfattig och levde som hemlös, vilket hon snart skulle förstå var verkligheten för många pensionärer i vårt land.

– Man ska ha råd att äta och man ska ha råd att betala hyran. Man ska framför allt ha råd att vara pensionär och få njuta av att bli äldre efter att ha jobbat i hela sitt liv, säger Jeanette Höglund till Newsner.

2016 grundade hon den ideella organisationen Vid Din Sida som kämpar för pensionärer som har det svårt. De har bland annat soppkök och hjälper gärna till när det krisar.

– Många av de här livsödena träffar mig rakt in i hjärtat. Det ska inte få gå till så här. Och när man har en så stor plattform som jag har så vill jag också utnyttja det på rätt sätt, säger Jeanette Höglund.

LÄS MER: Jeanette Höglund har fått nog – ordnar demonstration för att höja pensionerna: ”Vill att alla får 5 000 mer”

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jeanette Höglund

Hade inte råd att betala skulderna

För ett tag sedan kom Jeanette i kontakt med en äldre kvinna i Linköping vars livssituation var svår.

Kvinnan heter Monica och efter att hon fått sitt bostadstillägg indraget till följd av att dottern flyttade in under en period så riskerade hon att bli vräkt.

Monica lever på 11 000 kronor i månaden och har en hyra på drygt 7500 kronor. Det blir med andra ord inte mycket kvar efter att räkningarna betalats…

Efter att hon fått bostadstillägget indraget så hade hon helt enkelt inte råd att betala och låg därför efter med en och en halv månadshyra från perioden. Skulden gick raka vägen till inkasso. Monica bad om att få en avbetalningsplan för skulden, men summan som inkassobolaget ville ha i månaden blev för hög.

Var på väg att vräkas

I mitten av juni fick Monica ett beslut om vräkning. Skulden hade under drygt ett halvår vuxit från 12 000 till 30 400 kronor på grund av räntor. Dessutom behövde hon betala kostnaderna för vräkningsbeslutet till tingsrätten, en nota som slutade på 16 000 kronor.

– Hon fick brev hem om att hon skulle få lämna allting någon gång mellan första och sista augusti, säger Jeanette Höglund.

Jeanette berördes av historien och berättar att Monica inte visste vad hon skulle ta sig till. Som tur var pratade Monica med rätt person!

Då kom räddningen

Jeanette skrev om Monicas livssituation på Vid Din Sidas Facebook. Det dröjde inte länge förens hjälpen kom från sidans följare.

– 37 minuter tog det att få ihop till skulden! Och folk fortsatte att swisha, jag satte stopp när målet var uppfyllt men de fortsatte att swisha. Så nu vart det pengar över vilket gör att vi kan betala in till tingsrätten plus tre månadshyror i förskott till henne, så det känns jättebra, säger Jeanette till Newsner.

Efter god dialog med bostadsbolaget så löste sig situationen efter att skulden blivit avbetald. Men inte nog med det. Jeanette ville hjälpa Monica ytterligare.

– Så nu är det frid och fröjd och hon är så lycklig. Sedan har jag också sett till så att i slutet av varje månad så ska hon få 1000 kronor i presentkort på Ica som hon kan handla mat för, så gör vi till flera pensionärer i Sverige som har det tufft.

Hyllar alla som hjälper till

Jeanette riktar en stor eloge till alla som väljer att donera pengar så att de kan hjälpa fattigpensionärerna i Sverige. Utan donationerna från privatpersoner och företag så kommer de inte långt i sitt arbete.

– Det har varit massor av ärenden genom åren där vi räddat folk från att bli vräkta. Det känns otroligt när man ser vilken stor skillnad man kan göra tillsammans. Det finns så mycket fantastiska människor i vårt land som hjälps åt, så det är otroligt ärofyllt att få göra det här.

Monicas fall är bara ett i mängden av alla som organisationen Vid Din Sida jobbar för.

– Jag kommer alltid att kriga för pensionärerna. Jag har blivit lite som de äldres röst, för de orkar ju inte bråka. Så då får jag bråka åt dem, säger Jeanette Höglund.

LÄS MER: Jeanette Höglund höjer rösten – rasar efter kritiken mot arbetet för fattigpensionärer: ”Skäms”