Eva, 83, blev uppringd av bedragare – så försökte de blåsa henne på pengar: ”Lurendrejeri”

Eva Söderström, 83, har ett eget klädmärke och säljer till kunder som ofta ringer till henne med okända nummer.

Nyligen utsattes hon för ett bedrägeriförsök via telefonen – men lyckligtvis hejdade hon sig i sista stund.

– Då förstod jag att det var lurendrejeri, säger hon i en intervju med AfterWork TV.

Evas berättelse är en del av AfterWorks serie ”Onda avsikter” om bedrägerier mot äldre.

Tidigare sålde klädskaparen Eva Söderström, 83 kläder via sina agenturer till olika butiker. Men för 14 år sedan blev hon ”egen” och började sälja själv direkt till sina kunder genom egna företaget ”Evas Garderob”.

Hon har ibland kunder hemma hos sig på privatvisningar. Eftersom hon måste ha kontakt med både kunder och postbud som kommer med varor så tvingas hon ofta svara på telefonsamtal från folk med okända nummer.

Eva AfterWork TV
Eva Söderström lyckades undvika att gå i bedragarnas fälla. Foto: AfterWork TV

Vanligtvis rekommenderar polisen att man inte svarar på den typen av samtal, med just okända nummer, men Eva har inte något val.

Det medför ibland att hon råkar ut för oseriösa försäljare eller, som i det här fallet, någon med onda avsikter.

– Jag fick ett samtal som var från Svea Inkasso, att jag hade en skuld på 17 000 kronor för en telefon. ”Jag har inte beställt någon telefon”, sa jag. ”Nä, vi har flera såna här fall”. Det verkar ju vara någon som försöker lura mig, säger hon i en intervju med AfterWork TV.

Vägrade logga in med BankID

Personen i luren sa att de skulle hjälpa Eva och koppla vidare henne till Handelsbanken. När hon fick prata med en ny person så fick hon frågan vad hon hade för olika bankkonton.

– Om jag kunde logga in så skulle de genast hjälpa mig att få det avklarat. De sa: ”Det är bråttom nu innan det här går igenom”. Jag bad om att få återkomma, för jag gick hem och kollade med Svea Inkasso och de hade inget ärende på mig. Då förstod jag att det var lurendrejeri, berättar hon.

Sen blev hon uppringd igen av samma person. De ledsnade på att vänta på att hon skulle återkomma, så de ringde i stället upp Eva. Vid det här laget var det uppenbart för Eva att det var bedragare som försökte lura henne att de hjälpte henne med den falska skulden.

BankID
Logga aldrig in på ditt mobila BankID om någon annan uppmanar dig. Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Jag svarade att jag redan hade kontaktat min bankman, så han tar reda på det. ”Nej, det går mycket fortare om du gör det här, för det här kommer ju att gå igenom”, sa hon.

De ville att Eva skulle logga in med BankID. Någonting hon vägrade – vilket såklart var superbra agerat av henne.

– Nej, det gör jag inte. ”Jag har en bankman som sköter det här”, säger hon.

Därför agerade Eva helt rätt

Det var tur för Eva att hon snabbt märkte att det var någonting som inte stämde med bedragarnas tillvägagångssätt, alltså att hon kände av att det handlade om en bluff.

Hon vägrade att följa deras instruktioner. I stället kontrollerade hon med sin bankman på sin egen bank om det hela var sant.

Här kan du läsa vad du som är lite äldre ska göra för att undvika att råka ut för äldrebedrägerier. Om någon okänd ringer på hemma hos dig och vill komma in SKA DU GÖRA SÅ HÄR.

Om du får ett sms från någon som utger sig för att vara en släkting som vill ha en bekräftelse SKA DU GÖRA SÅ HÄR.

Vilken tur att Eva kom på att hon höll på att blåsas på pengar.

Tack för att du är med och hjälper andra att inte bli utsatta för bedrägerier.