Polisen varnar: Lömska sms som kan lura dig på pengar – meddelandena är inte så oskyldiga som du tror

Bedragare finns tyvärr överallt och deras metoder förändras allt eftersom.

Nu går Polisen ut med en varning till allmänheten om ett särskilt uselt sätt som bedragarna använder för att lura folk på pengar.

De senaste åren tycks det som att antalet bedrägerier skjutit i taket.

Teknikens utveckling är otrolig och hjälper oss att underlätta vår vardag enormt, inte minst med smidiga betallösningar och BankID.

Dessvärre så har teknikens utveckling kommit att utnyttjas av kriminella som fått desto fler verktyg för att lura av intet ont anande människor sina pengar…

Under åren har vi hört mängder av nyheter om bedragare som på olika sätt lurar till sig pengar. Inte sällan riktar de in sig på äldre personer.

Exempelvis så kan ett bedrägeri gå ut på att någon ringer upp och utger sig för att vara från banken. Bedragaren ber personen att logga in på sitt BankID, därefter lyckas de tömma personens konto.

Polisens senaste varning

Nu går Polisen i Dalarna ut med en varning där de uppmärksammar folk om en metod för att luras som de sett.

Det går ut på att bedragaren skickar ett sms som ser ut att komma från en närstående. Den kriminelle, som utger sig för att vara en släkting eller bekant, skriver att den bytt nummer och ber personen att skicka ett bekräftelse-sms tillbaka.

Det kan dock bli kostsamt, då bedragarens nummer då är kopplat till ett betalnummer.

Polisens tips är att aldrig svara på sådana sms. Först ska man alltid ta kontakt med sin närstående genom att kontakta dem på deras gamla nummer eller ta kontakt med dem direkt personligen.

Usch, vilka usla kriminella det finns där ute. Inte klokt att man ska behöva vara på sin vakt hela tiden…

Vad tänker du om bedragarnas metod? Dela gärna med dig av dina tankar i en kommentar på Facebook.