79-årig kvinna blev uppringd av bedragare – fick sitt konto länsat på 1,8 miljoner: "Jätteledsna"

79-årig kvinna blev uppringd av bedragare – fick sitt konto länsat på 1,8 miljoner: ”Jätteledsna”

Ellens 79-åriga mormor fick ett samtal från en man som utgav sig för att ringa från ett inkassobolag. Fyra timmar senare hade hon blivit av med 1,8 miljoner kronor, det rapporterar Tv4.

I förra veckan blev Ellens 79-åriga mormor uppringd av en person som uppgav sig för att ringa från ett inkassoföretag. Personen i luren berättade att en mobil hade blivit köpt av en bedragare.

Personen berättade också att en förfallen faktura på mobilen nu inkommit till dem och att hennes bank, Nordea snart skulle kontakta henne och hjälpa henne med det.

Mycket riktigt, kort efter samtalet med personen från inkasso så ringde telefonen igen. Denna gång utger sig personen från att vara fr¨ån Nordeas säkerhetsavdelning.

– De uppgav att de skulle hjälpa till med fakturan och för att säkra pengarna som bedragarna hade kommit över, så behövde hon flytta pengarna från hennes konto till ett annat ”mellankonto”, berättar Ellen för TV 4.

Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix/ TT

LÄS MER: PRO ryter ifrån – kräver att banker ersätter bedragna äldre: ”Att banken slipper ansvar är ovärdigt”

Länsade kontot på miljoner

Under fyra timmar lyckas bedragaren i telefonen, genom social manipulation, få Ellens mormor och morfar att föra över pengar till ett värde på närmare 1,8 miljoner kronor till olika bankkonton.

Barnbarnet Ellen är förskräckt över hur bedragarna behandlat hennes mormor och morfar som också är upprörda över det som hänt.

– De är jätteledsna, de är omtumlade verkligen, säger Ellen till Tv4.

LÄS MER: Bedragare tömde 86-åriga Sivs konto – nu har svenska folket samlat in jättebelopp: ”Kan sova gott inatt”

Nordeas svar

I ett mejl till TV4 Nyheterna skriver Nordea:

”Hur bra säkerhetssystem banker än bygger upp så är det svårt att skydda sig mot intrång om man lämnat ut personliga koder till utomstående eller rent av skicka pengar till bedragaren.”

Händelsen är polisanmäld och en förundersökning pågår.