Bedragare tömde 86-åriga Sivs konto – nu har svenska folket samlat in jättebelopp: ”Kan sova gott inatt”

86-åriga Siv blåstes av bedragare som tömde hennes sparkonto. Siv vädjade till hennes bank Nordea att få hjälp pengarna tillbaka, men de kunde inget göra.

Nu har organisationen Vid din Sida samlat in tusentals kronor till den äldre damen.

Det är några veckor sedan det hemska inträffade.

En kvinna ringde hem till 86-åriga Siv, sade att hon kom från Elon och frågade om hon köpt tre tvättmaskiner, något Tv4 var först med att rapportera.

Siv svarade nej och blev då kopplad till, vad kvinnan sade, var Nordeas bedrägericenter.

 Jag vet att Nordea aldrig ringer upp, men det var direktkopplingen de sa att de gjorde. Då trodde jag att Nordea var på tråden, att det var de som skulle hjälpa mig, säger Siv till Tv4.

Personen i andra luren gav Siv instruktioner över hur hon skulle gå till väga i mobilen och mobilt Bank-ID. Siv gjorde som rösten i telefonen sade.

Men personen i luren var en bedragare och bara kort efter samtalet hade hela hennes sparkonto länsats. Sivs besparingar på 70 000 kronor var borta.

– Nu undrar jag hur Nordea ska kunna hjälpa mig att få tillbaka pengarna jag har sparat för att leva vidare på och till begravningen. Det är det jag har sparat, för mina söners skull, säger Siv till kanalen.

Siv polisanmälde bedrägeriet och ansökte om ersättning från Nordea, men det fick hon inte.

LÄS MER: 86-åriga Sivs sparkonto länsades av bedragare – har inte råd med sin egen begravning: ”Jag skakar”

Nordeas beslut väcker starka reaktioner

När nyheterna om Siv nådde Jeanette på Vid din Sida kunde hon inte tro sina ögon.

– Har man inte en trygghet hos sin bank då är det illa. Hon är en gammal kvinna, om det är en person som utger sig för att vara från banken och uppmanar henne att göra si och så med bank-id då är det klart att hon gör det. Men det måste finnas en trygghet från banken där, vi måste ta hand om våra gamla, säger Jeanette Höglund till Newsner och tillägger:

– Det är så mycket frustration. Jag kan inte sova när jag hör sådant här. Vi måste för fan förstå att det är en skör grupp.

Startade insamling till 86-åriga Siv

Sent på tisdagskvällen fick Jeanette nog och delade med sig av Sivs historia på organisationens Facebooksida.

”Banken vägrar hjälpa (Nordea) ?????? Snälla på riktigt här har vi en kvinna som förlorar allt och hon tappar livslusten men det skiter ju banken i??? Blir galen !! Skärpning här har vi ett solklart fall att banken gör fel !!! Hjälp henne nu. Va säger ni ska vi göra en swish insamling och jag stoppar när vi kommer till 70.000 kr om ni vill så klart??????????”, skriver Jeanette i inlägget.

Hundratals reagerade på inlägget och snart var insamlingen igång.

Runt klockan 09.00 på onsdagsmorgonen var hela beloppet på 70 000 kronor insamlat.

‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️Stoppa insamlingen vi är i mål 70680 kr Älskar er ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Posted by Vid Din Sida – Sverige on Wednesday, October 19, 2022

LÄS MER: Eldsjälen Jeanettes satsning – vill öppna äldreboende för fattigpensionärer: ”Ska kännas som ett riktigt hem”

”Hon kan sova gott inatt”

Idag har Jeanette varit i kontakt med Sivs barn och barnbarn, de är oerhört tacksamma för insatsen. Under kvällen ska Sivs son och Jeanette åka hem till Siv och lämna över pengarna.

– Jag kommer åka dit, ha med mig blommor och berätta för henne att hon kan sova gott om nätterna nu. Hon kommer dessutom att få en matkasse en gång i veckan. I morgon ska hon vakna och slippa oroa sig mer, berättar Jeanette för Newsner.

Hon tillägger:

– Är man 86 år ska man inte ha det så här. Hon litar inte på någon nu och är livrädd för att svara i telefon. Nu gäller det för mig att ge henne hoppet tillbaka om mänskligheten. Svenska folket har hjälpt henne med det här. Vi måste ge tillbaka till den här människan, det får inte gå till så här.

‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️Stoppa insamlingen vi är i mål 70680 kr Älskar er ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Posted by Vid Din Sida – Sverige on Wednesday, October 19, 2022

Jeanette vill passa på att uppmana människor till att bli bättre på att hjälpa äldre.

– Våga vara besvärlig, knacka på, fråga om någon behöver hjälp att handla. Gör någonting. Det kostar ingenting att fråga. Vi måste bli bättre medmänniskor i Sverige, säger Jeanette till Newsner.

Det här värmer mitt hjärta. Äntligen får Siv den hjälp hon förtjänar.

Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.