PRO ryter ifrån – kräver att banker ersätter bedragna äldre: ”Att banken slipper ansvar är ovärdigt”

Allt fler äldre luras på sina pengar vid bedragare som använder digital bankmetoder. Nyligen skrev Newsner om 86-åriga Siv, som blev lurad på hela sitt sparkonto hos Nordea. När hon vädjade om bankens hjälp sa dem att de inte kunde göra något, och Siv är långt ifrån ensam om att ha hamna i den sitsen. 

Nu sätter Pensionärernas riksorganisation ner foten. I ett öppet brev till åtta bankkoncerner kräver de att bankerna börjar ersätta de som blivit bedragna. 

”Att låta äldre personer som blivit grundlurade stå för hela förlusten medan banken helt slipper ansvar är ovärdigt”, står det i brevet från PRO till åtta bankkoncerner som organisationen vill ska börja ersätta kunder som lurats på sina pengar hos dem. 

Foto: Newsner/Shutterstock

Blev av med 70 000 kronor

Att pensionärer och andra äldre människor luras på sina pengar digitalt blir allt vanligare. I oktober skrev flera medier om 86-åriga Siv, som blev av med 70 000 kronor efter bedragarnas genomtänkta tillvägagångssätt.

Siv hade sina pengar hos Nordea, men när Siv kontaktade dem för att berätta vad som hänt kunde de inte hjälpa henne att få tillbaka några pengar. 

När nyheten nådde eldsjälen Jeanette Höglund, grundare av Vid din sida, startade hon en insamling för att Siv skulle få tillbaka sina besparingar.  

– Har man inte en trygghet hos sin bank då är det illa. Hon är en gammal kvinna, om det är en person som utger sig för att vara från banken och uppmanar henne att göra si och så med bank-id då är det klart att hon gör det. Men det måste finnas en trygghet från banken där, vi måste ta hand om våra gamla, sa Jeanette Höglund till Newsner då.

– Det är så mycket frustration. Jag kan inte sova när jag hör sådant här. Vi måste för fan förstå att det är en skör grupp, tillade hon sedan. 

LÄS MER: 86-åriga Sivs sparkonto länsades av bedragare – har inte råd med sin egen begravning: ”Jag skakar”

Bankerna ska betala tillbaka

Siv är inte den enda som blivit lurad på pengar och inte fått hjälp av sin bank. 

I somras kom ett avgörande beslut i Högsta domstolen, där en man som lurats av en bankbedragare fick rätt till 385 000 kronor i ersättning av banken. Det beslutades också att banken skulle betala mannens rättegångskostnader. Även ARN, Allmänna reklamationsnämnden, kom fram till att bankerna ska betala tillbaka till de kunder som har blivit lurade. 

PROs krav: Ersätt äldre

Enligt PRO är det fortfarande flera bedragna äldre som står utan ersättning, därför ryter de ifrån mot flera banker i sitt öppna brev. Nu kräver de att bankerna måste följa ARN och Högsta domstolen.

”Men här och nu är det de lurade äldre personerna som behöver få sin upprättelse. Det kan bara ske genom att banken nu följer de nya besluten och omprövar sina tidigare bedömningar”, skriver PRO enligt organisationens hemsida

LÄS MER: Äldre man låg död i sitt hem i flera år – polisens känga till storstadsbor: ”Kommer hända igen”