Experten: ”Pensionärer vinnare i regeringens budget”

.

Pensionärer får sänkt skatt i regeringens budget för 2020. 

Detta presenterade finansminister Magdalena Andersson vid en pressträff i riksdagen på onsdagen.

– Vi tycker att de som har lagt grunden för vår välfärd förtjänar vårt tack, inte en orättvis beskattning, har finansministern tidigare sagt, enligt SVT.

Finansministern menar att regeringen på sikt vill bygga bort skatteklyftan mellan pensionärer och de som arbetar.

På onsdagen presenterades regeringens höstbudget och som det var känt tidigare görs flera satsningar på pensionärerna.

– Vi stärker ekonomin för våra äldre, vi sänker skatten för över en miljon pensionärer, sade Magdalena Andersson under pressträffen, rapporterar SVT.

För att utveckla äldreomsorgen satsas det i budgeten på ”bättre demensvård”, ”arbete mot äldres ensamhet”, ”stöd till idrott för äldre, ”fler äldreboenden” och mer ”välfärdsteknik”, säger Andersson vid pressträffen.

Foto: Wikimedia commons/Shutterstock

Här är några av punkterna i budgeten som berör de äldre:

  • Garantipension: Grundnivån höjd med upp till 200 kronor per månad.
  • Bostadstillägg: Taket höjs från 5 600 kronor till 7 000 kronor för den som är ogift. För gifta höjs samma tak från 2 800 kronor till 3 500 kronor i månaden. Detta berör omkring 280 000 pensionärer i landet, uppger Aftonbladet.
  • Pensionärer med inkomst över 17 000 kronor i månaden får sänkt skatt – för att bygga bort skatteklyftan på sikt. Regeringen menar att de som får ut mindre än så i dag redan har fått en skattesänkning, och de berörs alltså inte av denna sänkning.
  • 950 miljoner kronor i budgeten satsas på demensvård och andra investeringar i äldreomsorgen.

Enligt privatekonomen privatekonomen Sharon Lavie på Ikano bank är pensionärerna att betrakta som en av ”vinnarna” i budgeten.

– Den grupp som framträder tydligast är pensionärer. Det sker genom sänkt skatt och höjningar av grundskyddet, men även genom olika satsningar på nya äldreboenden och digitalisering av vården, säger Sharon Lavie på Ikano bank, till Aftonbladet.

Hon tror att regeringen framöver kommer fortsätta sänka skatten för pensionärer.

– Vi kan nog vänta oss ytterligare sänkningar framöver eftersom det sjätte jobbskatteavdraget, från i våras, gör att pensionärer fortfarande betalar mer skatt, säger Sharon Lavie.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar!