Expertens nya besked efter prisuppgången – då kan bensinpriset vända neråt igen

Priset på drivmedel har ökat och ökat i höst.
Snart kan det komma en vändning – men först väntar fler prishöjningar, tror experten.
– Det kan först gå upp lite till från dagens nivåer, säger Samuel Ciszuk, energianalytiker, till Expressen.

De senaste dagarna har priset på drivmedel stigit och stigit. Detta hänger ihop med att priset på råoljan Brent, som används som referensolja vid prissättning av bensin och diesel, har stigit, uppger TT.

Ökad efterfrågan i kombination med att världen börjat återhämta sig från pandemin tros ha bidragit till detta.

– Efterfrågan är tillbaka på nivåerna som var före pandemin. Under pandemin har man stängt ner mycket kapacitet för att anpassa sig till efterfrågan, och det tar tid att få tillbaka den kapaciteten, sade Johan G. Andersson, vd för Svenska Petroleum och biodrivmedel institutet, SPBI, till SVT tidigare i somras.

På måndagen kostade en liter 95-oktanig bensin 17:79 kronor, en ökning med 20 öre. Samtidigt hade dieselpriset gått upp i 19:32 kronor/litern, en höjning med 15 öre.

Enligt energianalytikern Samuel Ciszuk är det tre orsaker som ligger bakom den kraftiga prishöjningen – hög efterfrågan på drivmedel, samtidigt som produktionstakten är låg – och miljöskatter. Det berättar han i en intervju med Expressen.

Samtidigt menar Ciszuk att svenska folket kan få behöva ställa in sig på att priset på bensin och diesel kan komma att öka ytterligare.

Bensinexperten: Då kan bensinpriset falla igen

För att sedan sjunka.

– Det kan först gå upp lite till från dagens nivåer. Men sedan tror vi att det kommer falla tillbaka till vad det var i september. Det är den nivån som OPEC har som prognos, säger Samuel Ciszuk, energianalytiker på ELS Analysis, till Expressen.

Han spår att priset kan ha minskat till runt nyår – och att det då kan bli tal om en sänkning på mellan 60 öre till 1 krona mindre än dagens nivåer.

– Det är inga radikala prisfall som vi kan förvänta oss vid pumpen, säger Ciszuk.

Foto: Shutterstock

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required