Expertens ilska efter dödsveckan på isarna: ”Vad är det folk inte förstår?”

Bara två månader in i det nya året har nio personer drunknat i isolyckor, vilket är nästan lika många som under hela 2020, då 10 personer omkom. 

Trots de senaste veckornas dödsolyckor fortsätter folk att trotsa tunn is, vilket får Jan Insulander på Issäkerhetsrådet att reagera starkt. 

– Vad är det folk inte förstår?, säger han till Aftonbladet.

Åtta döda på tre dygn via isolyckor i Sverige. Det visar skrämmande rapporter som fått experter att varna för att gå ut på isarna. 

Vårvärmen slog till med full kraft i stora delar av landet under helgen, vilket lockade ut många svenskar i naturen. 

Plusgraderna de senaste dygnen har dock fått de tidigare tjocka isarna att smälta. Detta har gjort att många varnar för att gå ut på isarna i framförallt södra och mellersta Sverige. 

Dog när de skulle rädda andra

De svaga isarna har dock resulterat i flera olyckor. I Sävsjö gick två män genom isen när de var på Vallsjön för att pimpla. När två andra män gjorde en räddningsinsats med livboj gick de själva igenom, och avled senare. 

Dagen efter avled två män efter att ha gått genom isen i Katrineholm.

En skylt med texten ’Varning för svag is’. Skridskoåkande och promenerande på isen i Pildammen i Pildammsparken i det strålande vintervädret på söndagen. Foto: Johan Nilsson / TT

På lördagen rapporterades ytterligare ett dödsfall, då en man i Enköping avled efter en isolycka med sex personer inblandade. Dagen efter omkom en till person ute på isen, denna gång i Värnamo.

Expertens ilska mot de som trotsar isarna

Trots uppsatta skyltar med texten “Varning för svag is”, så fortsätter många att ge sig ut på fruset vatten. 

Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet, är bekymrad över det faktum att folk fortsätter gå ut på isarna.

– Folk verkar tro ”Det gäller inte mig. Jag kan. Jag har gjort det förut och på den platsen”. Men vi är en månad tidig i år. Vi fick taskiga isar som kom sent och gav upp tidigt och hann inte växa. Sen plötsligt kom tvåsiffriga plusgrader. Det är otroligt ovanligt säger han till Aftonbladet.

Foto: Shutterstock

”Redan förstört statistiken”

Flera personer som gått genom isen har kunnat räddas, men antalet som omkommit 2021 är redan nästan lika högt som antalet för hela 2020.

– Vi har redan ”förstört” statistiken i år och jag är rädd att den kommer bli ovanligt mörk. Jag vet inte hur vi ska få folk att förstå. Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem, säger han till Aftonbladet.

Vad tycker du om att folk går ut på isarna trots varningar? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required