Glädjebeskedet: Våren kommer supertidigt – här slår värmesmockan till

Våren kommer ovanligt tidigt i år. Redan till helgen kommer flera att kunna njuta av strålande sol och plusgrader, trots att det fortfarande är vintermånad. 

– Vi är nästan en månad före normal temperatur i vissa områden av landet, säger Klarts meteorolog Mikael Sjöstrand till Aftonbladet

Vintern fick en trög start i stort sett hela landet, med höga temperaturer som gjorde december 2020 till den varmaste på många år. 

– Det är mildare luft som dominerat och vi går mot varmare klimat, det finns det en enighet om, men det är också vädret i sig som ligger bakom, sa SMHI:s meteorolog Linus Karlsson till Newsner då.

Värmerekord i februari

Bara landets norra delar fick en vit jul, men när minusgraderna väl slog till även i Svealand så var det med besked. 

Början av 2021 bjöd på snöfall i stort sett i hela landet, och frosten höll sig kvar in i februari. 

Vinterkylan ser dock inte ut att bli långvarig, då våren redan är på väg mot södra Sverige. Enligt prognoserna blir det ovanligt varma temperaturer i södra Sverige redan till helgen. 

Foto: TT

Våren kommer tidigt

I måndags uppmättes årets hittills högsta temperatur i landet. I Torup i Halland visade termometern på 13,9 grader, vilket är ovanligt för den här tiden på året.

I sydöstra Skåne, Blekinge och Smålandskusten väntas årets andra värmerekord tas redan samma vecka som det första rekordet. 

– Där kan det bli uppemot 13 till 14 grader varmt, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart, till Aftonbladet.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Varnar för gräsbränder

Med det är inte bara skåningarna och smålänningarna som kan njuta av vårvärme i helgen. 

Flera delar av södra och mellersta Sverige får flera plusgrader även de.

I Stockholm väntar 11 plusgrader under torsdagen, följt av strålande sol och mellan 6-7 plusgrader under helgen.

Även i Norrland bjuds det på ovanligt varma temperaturer för februari, om än några minusgrader. 

Även om många gläds åt värmen så innebär temperaturerna en del risker. 

– Eftersom det blir en del sol och relativt varmt i söder kommer det finnas en risk för gräsbränder, varnar Mikael Sjöstrand enligt Aftonbladet.

Dela gärna detta besked med andra som längtar efter våren.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);