Familjen tror 11-åriga Victoria är hjärndöd – 4 år senare vaknar hon upp och överraskar med sina första ord

När Victoria Arlen blev 11 år fick hon oroväckande, influensaliknande symtom. Hon svimmade flera gånger och fick lunginflammation.

Två veckor senare var hon förlamad från midjan och nedåt.

Men hennes tillstånd, som såg mörkt ut, vände plötsligt och 4 år senare chockade hon både läkare och familj.

Året var 2006, när Victoria var 11 år gammal, som hon sakta föll in i koma efter att ha drabbats av influensaliknande symptom. Hon var vanligtvis en energisk och sprallig tjej som älskade att dansa och bada.

Men Victoria tappade kontroll över sina armar, kunde inte svälja ordentligt och hittade inte de rätta orden när hon skulle prata. Ett märkligt tillstånd som bara blev värre och värre.

Det var som om någon långsamt stängde av strömmen på kretskortet som styrde hennes kropp och hjärna. Hon gled långsamt bort från sin familj.

Sedan blev allting mörkt.

Foto: Youtube

Inlåst i sin egen kropp

Victoria tillbringade nästan fyra år ”inlåst” inuti sin egen kropp.

Läkarna förklarade att Victoria hamnat i vegetativt tillstånd, hon fick sondmatas och kroppen var bara ett skal. Familjen fick tidigt veta att det var osannolikt att hon skulle återhämta sig.

”Vi förlorade henne”, berättar hennes mamma Jacqueline.

Hon hörde vad folk sa i två år

Men vad ingen visste var att Victoria kunde höra hennes närmaste, vid sjukhusbädden.

Två år efter att hon föll i koma ”vaknade” hon återigen upp mentalt, men kunde inte röra på kroppen. Hon kunde höra konversationerna runt henne, men kroppen ville inte lyda.

Victoria hade ingen möjlighet att berätta för någon vad hon gick igenom. Det måste ha varit en frustrerande upplevelse.

”Du kommer vara en grönsak resten av livet”

Vid den tidpunkten hade läkarna hittat de ovanliga sjukdomarna som orsakade svullnaden i hjärnan och ryggmärgen hos Victoria. Hon hörde när läkarna förklarade för hennes familj att hoppet var ute. Hon fick höra att hon skulle förbli en grönsak för resten av sitt liv.

”Men mina föräldrar trodde på mig. De inrättade ett sjukhusrum i vårt hus i New Hampshire och tog hand om mig. Mina tre bröder pratade med mig och höll mig i handen och berättade vad som hände utanför mitt rum. De fick mig att slåss och bli starkare. De visste inte att jag kunde höra dem, men jag hörde allt”, säger Victoria till ESPN.

Plötsligt vaknar hon

Men sedan, år 2010, vaknade Victoria äntligen helt från sitt vegetativa tillstånd och kunde göra sin röst hörd.

Det började redan i december 2009, när hon fick ögonkontakt med sin mamma. Hon började komma tillbaka till livet. Små ljud blev ord, ord blev meningar.

 

Hon började äta pudding på egen hand, men snart åt hon sin första måltid själv på 4 år. Hon höll sin första mobiltelefon och introducerades till sociala medier.  Men trots dagliga framsteg var det något som aldrig blev till det bättre: Förmågan att röra på benen.

Permanent skada på ryggmärgen

Victoria fick höra att svullnaden i hennes kropp hade orsakat permanent skada på ryggmärgen och att hon skulle bli förlamad från min navel och nedåt för resten av sitt liv.

Varje specialist sa samma sak: ”Du måste vänja dig vid att sitta i rullstol.”

Men Victoria hade en vilja som få andra. Hon tänkte övervinna det omöjliga.

Men när hon kom tillbaka till skolan blev hon otroligt mobbad för att hon satt i rullstol. Efter den dagen kom hon hem gråtandes och ville aldrig mer tillbaka. Då bestämde sig föräldrarna för att göra allt som krävdes för att hjälpa sin dotter att gå igen.

Och de höll det löftet.

Throwing It Back To The Glory Days Of Swimming…..HaHa #HavingAMeltdown ???✋#ThrowBackThursday #Yikes

Posted by Victoria Arlen on Thursday, 24 April 2014

Bröderna tvingade ned henne i poolen

Minnena från barndomen blev vändpunkten för Victoria. Hon växte upp nära en sjö och lärde sig simma i poolen hemma. Hon hade ju till och med tävlat i simning. Trots att Victoria insisterade på att det inte gick att simma utan ben, tvingade hennes jämnåriga bröder ned henne i poolen. Och det var rätt beslut av dem.

Hon fick tillbaka ”hoppet” som hon behövde för att komma tillbaka till sitt liv. När hon simmade var hon fri från rullstolen. Till hennes stora förvåning var Victoria fortfarande riktigt bra i bassängen.

Blev OS-medaljör

I vattnet fick hon inte bara friheten tillbaka, utan också självförtroendet. Det lönade sig då Victoria, sommaren 2012, blev uttagen i USA:s paralympiska OS-lag till OS i London. Hon tog hem tre silvermedaljer och ett guld i 100 meter frisim. Hon satte även världsrekord i 100 meter fritt.

Victorias historia började spridas världen över och blev en stor ledstjärna för många. Men hennes resa var inte slut där – hon skulle ju bli av med rullstolen.

Proud To Be An American! Happy 4th Of July Everyone! Have Fun And Be Safe! ?✌️???❤️? #Merica

Posted by Victoria Arlen on Friday, 4 July 2014

Flyttade till San Diego för att träna

Under 2013 flyttade Victoria till San Diego för att delta i programmet Project Walk, som hjälper förlamade att gå igen.

”Min mamma och jag flyttade tillfälligt till San Diego och bodde med familj så att jag kunde träna varje dag. Vi insåg att det här var platsen som kunde hjälpa mig, men vi ville inte leva hundratals mil från mina bröder och pappa. Så, för att hålla sitt löfte, beslöt min familj att öppna det första Project Walk-programmet på östkusten. På det sättet kunde jag träna varje dag och uppnå mitt mål, medan andra i min hemstad skulle kunna återfå det hopp de behövde också”, säger Victoria.

So exciting to graduate tonight from Exeter High School with my triplet brothers! #WeDidIt

Posted by Victoria Arlen on Friday, 14 June 2013

Trodde fortfarande inte på henne

Specialisterna på sjukhuset var dock fortsatt tveksam till Victorias möjligheter att kunna gå igen. En läkare berättade att han knappast skulle satsa några större pengar på det. Victorias föräldrar svarade med att pantsätta sitt hus för att ha råd att stötta dotterns träning i ”Project Walk”.

Visade motsatsen

Den 11 november 2015 tog Victoria ett första, litet steg. Hon var fastspänd i en sele ovanför ett löpband. Två tränare hjälpte till att flytta på hennes ben. Då hade det gått sex år sedan hon ”vaknade”. Hennes ben hade dödförklarats om och om igen av läkarna.

Ändå klev Victoria upp varje dag och tränade sex timmar om dagen för att nå sitt mål. Fem månader senare, den 3 mars 2016, släppte hon kryckorna helt och lade en fot framför den andra. Hon har inte slutat sedan dess.

”Det går inte att säga varje dag är perfekt. Att gå är fortfarande utmanande och jag har fortfarande svårt att ta steg på egen hand. Jag bär en bygel, följer ett träningsprogram i två till tre timmar per dag och de dagar när mina ben känns mer förlamade använder jag min rullstol eller kryckor”, berättar Victoria.

Klev upp från rullstolen med en ny identitet

När Victoria bokstavligen reste sig från rullstolen visste hon inte riktigt hur hon skulle reagera. Hon var osäker på hur folk skulle se på henne.

”Men då insåg jag att det här är min resa och ingen annans och kanske kan den skänka hopp till människor som behöver det mest”.

Idag har Victoria hittat sina nya identitet, efter en 10-årig turbulent resa. Hon är en paralympisk guldmedaljör, programledare för den stora sportkanalen ESPN och en överlevare. Hon hjälper dessutom andra förlamade med träning till att kunna gå igen och har medverkat i amerikanska dans-programmet ”Dancing with the stars”. Det hade hon nog aldrig föreställt sig för 10 år sedan.

View this post on Instagram

There are a few moments in life that have truly left me speechless… this moment, this family, this honor was one that has taken me a very long time to find the words. Korinna was asked by Make-A-Wish What her wish was and her wish was she wanted to meet me. Like me when I was younger this sweet girl is “locked in” and one of our first conversations she communicated with me was that she knows “how I feel” … very few know that feeling. But I know it all too well and it was surreal. ??? … Being in the public eye and doing all that I do at times can be very overwhelming, especially this last year. But then it’s moments like this when I realize that there is a beauty and blessing to make an impact amongst the chaos. To be able to spend the day with this sweet girl and her incredible family left a permanent smile on my face and a lasting impact in my heart. Thank you @makeawishamerica & @makeawishct for all that you do and thank you Korinna for reminding me that what I do matters. ??? #MakeAWish

A post shared by Victoria Arlen (@arlenv1) on

Victoria är på många sett ett vandrande mirakel och en inspirerande förebild. Men hon är noga med att påpeka en sak:

”Jag gjorde inte det här på egen hand, jag är tacksam för alla som har hjälpt mig till denna punkt. Varje dag blir jag mer bekväm med min nya verklighet. Jag trodde att mina första steg den 3 mars 2016 skulle vara mållinjen. Men egentligen var det bara början”.

Hör och se Victoria Arlen berätta om sin resa:

Vilken otrolig resa denna starka, modiga och inspirerande unga kvinna har gjort! 

Det minsta vi kan göra är att sprida hennes historia vidare, så att alla våra vänner också kan få chansen att inspireras och bli berörda av denna berättelse. 

Fortsatt lycka till i framtiden, Victoria!