Fattigpensionären Lars var hemlös – hyllar protesttåget för äldre: ”Det var magiskt”

.

Tusentals människor demonstrerade för fattigpensionärernas sak.

Samtidigt har antalet äldre hemlösa ökat i Sverige de senaste åren. 

På onsdagen gästade den tidigare hemlöse pensionären Lars Bick TV4:s ”Efter fem” och berättade om livet på gatan.

Foto: TV4

Mellan åren 2011 och 2017 har antalet äldre hemlösa ökat – från omkring 1 500 till 1 850, uppger Socialstyrelsen.

Detta var något som togs upp i onsdagens ”Efter fem” i TV4 där programledaren Tilde de Paula bjudit in fattigpensionären Lars Bick. Han har tidigare levt som hemlös och berättade hur tufft livet på gatan är. Hur hjärnan påverkas av att bara sova mellan en till tre timmar per natt. Utsattheten för rån. Hur folk reagerar när de ser en på gatan och inte vågar säga ”hej”…

Samtidigt hyllar han initiativet från ideella organsationen Vid din sida, som under onsdagen ordnade en manifestation för landets fattigpensionärer. Syftet: Att lämna över 74 500 namnunderskrifter till riksdagen – för att kräva att de ska prioritera de hemlösa pensionärerna. Tusentals människor tågade genom centrala Stockholm tillsammans.

– Det var magiskt. Att se så många människor med så mycket kärlek till varandra, det var det alla upplevde. För alla har vi haft och har någon äldre som man har en relation till va, säger Lars i ”Efter fem”.

Det var tidigare i år som ordningsvakten och tv-profilen Jeanette Höglund startade namninsamlingen.

På skrivunder.com där Jeanette startat insamlingen, skriver hon:

”Att vara äldre i Sverige eller att bli äldre i Sverige är hemskt, man kan hamna på gatan om ens livskamrat dör på några dagar!! Det finns pensionärer som jobbat hela sitt liv men pengarna räcker inte!! Dom bor utomhus! Sverige ett välfärdssamhälle ! Tak över huvudgaranti finns inte, kommunerna måste ta sitt ansvar och det är regeringens jobb att se till att dom gör det!”.

Se hela intervjun här: 

Dela om du står bakom Jeanette som sätter ner foten för att svenska pensionärer ska få det bättre.