Fattigpensionärer: Inger, 70, måste jobba för att klara av hyran

Nästa år kan bostadstillägget för pensionärer komma att höjas. Men PRO menar att det inte är tillräckligt.

Inger, 70, är en av alla som måste fortsätta jobba för att ha råd att betala sin hyra.

– Det är i det närmaste omöjligt att klara sig på det, säger hon till Hem och hyra, om de 2500 kronor hon har att leva på varje månad.

Inger började jobba redan när hon var 16 år. Men trots det har hon knappt råd att betala sin hyra med den pension på 12 000 kronor efter skatt hon i dag får. I en intervju med Hem och hyra berättar hon.

– Efter att jag har betalat mina fasta utgifter inklusive hyran har jag ungefär 2 500 kronor kvar, och då är det en bra månad då jag har jobbat extra. Det är verkligen knapert, jag vill kunna ha råd att till exempel köpa presenter till mina barnbarn och barnbarnsbarn, säger hon till Hem och hyra.

Vid årsskiftet föreslås bostadstillägget för pensionärer höjas. Det maximala tillägget kan komma att höjas från 5 560 kronor till 6540 kronor.

FOTO: Shutterstock

Blev änka för sex år sen

Pensionärsorganisationen PRO menar dock att höjningen inte räcker, skriver Hem och Hyra, då den inte följer hyresutvecklingen.

Inger är sedan sex år änka. I dag har hon en hyra på 6 150 kronor, men taket för beräkningen vid en månadshyra ligger i dag på 5600. Taket föreslås höjas till 7000 kronor för ogifta.

– Jag ansökte om bostadstillägg en gång men fick avslag. Det kan hända att jag har rätt till det nu, jag ska söka igen. Pensionssystemet bygger på att man är två, det blir en oerhörd skillnad när man blir ensam. Jag får hela tiden tänka väldigt noga över vad jag handlar, säger Inger till Hem och hyra.

Det gör mig rent av förtvivlad att människor som arbetat hårt ett helt liv inte kan få en värdig pension.

Dela för att höja rösten för våra svenska pensionärer!