Felicia, 21, fick alternativet att avvisa eller avliva katten Felix – nu har han räddats: ”Helt otroligt”

När Felicia Tigerstrand, 21, var på väg hem till Sverige med sin katt Felix, efter ett år i Kanada, tog det tvärstopp på Arlanda.

På grund av coronaviruset hade hemresan skjutits upp och katten Felix veterinärintyg var inte längre giltiga.

Felicia fick två val – avvisa eller avliva.

I helgen rapporterade Aftonbladet om 21-åriga Felicia som på grund av coronaviruset hamnat i en riktigt knepig situation med sin katt Felix.

Efter ett år i Kanada med pojkvännen Ayden skulle Felicia bege sig hemåt till Sverige tillsammans med katten Felix.

Katter som ska in i Sverige från ett annat land måste visa intyg på att de är friska och tagit alla nödvändiga vacciner. Något som Felicia hade koll på och fixade inför hemresan.

Men sedan kom coronaviruset. Världen stängdes ned och flygen ställdes in. Felicia vars visum gått ut, var tvungen att lämna Kanada så fort som möjligt och satte sig på första bästa flyg.

Men väl i Sverige kom nya problem.

Katten Felix veterinärintyg var inte längre giltiga. Så Felicia fick två val avvisa eller avliva.

Men att åka tillbaka till Kanada var, på grund av coronaviruset, inte möjligt. Och att avliva katten Felix fanns inte på kartan.

– Han är en familjemedlem, jag funderade inte ens över det alternativet. Han är 1,5 år, han har hela livet framför sig, säger hon till Newsner.

Tusentals har engagerat sig

Sedan dess har Felix varit instängd i ett rum på Arlanda dit Felicia har kunnat gå och hälsa på honom under uppsikt av flygplatspersonalen. Samtidigt har Felicia gjort sitt för att hitta en lösning på problemet och hon har varit i kontakt med både media, tullverket, flygbolag och jordbruksverket.

Tusentals personer har engagerat sig i fallet Felix. Dels har man startat en namninsamling i Felix namn men även Svenska Kattskyddsförbundet har hjälpt till att hitta en lösning för katten.

”Kändes helt otroligt”

Under måndagen kom äntligen lite glädjande besked.

Jordbruksverket erbjöd Felix att ta ett nytt rabiesvaccin samt utfärda ett nytt pass till honom. Det kommer innebära att han behöver sitta i karantän utan Felicia i 21 dagar, men det är bättre än alla tidigare alternativ.

– Det kändes helt otroligt. De började prata om kostnader och olika priser i telefonen men jag lyssnade inte. Jag sa bara att jag gör det, säger hon till Newsner.

Felicia tror att Svenska folkets engagemang i fallet har varit avgörande för att Felix lever idag.

– Jag tror verkligen att engagemanget från allmänheten har gjort det här möjligt. Ingen ville lyssna på mig när jag stod där ensam på Arlanda, min röst blev inte hörd. Men med hjälp av alla andra så gick det att lösa, säger hon.

Felicia har delat med sig av glädjebeskedet i ett inlägg på Facebook där hon tackar alla som hjälpt till.

”Vill verkligen tacka ALLA som har varit med och engagerat sig. Vilka änglar ni är. Jag hade aldrig klarat av att gå igenom detta ensam. Det är pågrund av ER som Felix får fortsätta leva”, skriver hon och fortsätter:

”Äntligen får jag och Felix återvända hem”.

https://www.facebook.com/felicia.tigerstrand

I nuläget vet Felicia inte om hon kommer få hälsa på Felix under karantän, men hon hoppas att hon ska kunna åka till Arlanda med lite personliga saker till honom.

– Han är väldigt familjekär så om jag lämnar en tröja med min doft kommer han att må bra, säger hon.

Alla som har husdjur kan nog sätta sig in i Felicias situation. Så skönt att sagan fick ett lyckligt slut.

Dela gärna artikeln för att sprida nyheten vidare.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required