150 personer samlades på bröllopsfest i helgen – trots polisens avrådan: ”Högst olämpligt”

Trots regeringens avrådan från att umgås med fler än närmast anhöriga så samlades 150 personer på en bröllopsfest i Södertälje i helgen. Festen är den andra i Södertälje på kort tid där över 100 personer deltagit. Detta trots kommunens försök att stoppa fester med många deltagare. 

Strax innan jul fick polisen i Södertälje larm om en stor privatfest med hundratals personer i en festlokal i Södertälje. Med anledning av pandemin och risken för smittspridning ansågs antalet gäster på festen olämpligt, och polisen åkte till platsen för att kontrollera läget. 

– När vi kom dit stod 50 stycken och dansade hand i hand. Det är otroligt olämpligt, sa Jonas Packalén på Södertäljepolisen till Aftonbladet då.

Regeringens restriktioner har varit tydliga i månader. “Håll inga fester”, sa Stefan Löfven under en tidigare presskonferens. Men då Södertälje kommun såg att festerna fortsatte trots att smittspridningen ökade i slutet på 2020 valde de att vidta åtgärder. 

75 000 kronor i vite

I december beslutade kommunen att med stöd av trängsellagen förbjuda ett flertal privata fastighetsägare från att hyra ut lokaler till fester.

Om någon bröt mot förbudet skulle den eller de som var ansvarig för lokalen få betala 75 000 kronor i vite.

Foto: TT

150 gäster på festen

Festförbudet blev dock inte långvarigt.

I februari i år meddelade SVT att förvaltningsrätten häver kommunens bestämda festförbud i Södertälje. Detta då de ansåg att en privatfest inte kan räknas som ett serveringsställe, och därmed inte rätta sig efter samma regler. 

I helgen fick polisen tips om ännu en stor privatfest i Södertälje. Totalt samlades 150 personer för att delta i en bröllopsfest tillsammans, det rapporterar SVT.

OBS: Bilden är en genrebild. Foto: Shutterstock

Inte straffbart att ha fest

Men även om restriktionerna under pandemin är tydliga så är det inte kriminaliserat att ha en privatfest med mycket folk. 

– Lagstiftningen träffar inte alla verksamheter, och det är just det vi inom polismyndigheten nu för samtal med länsstyrelser, kommuner och politiker om för att kunna inkludera alla, säger Jonas Packalén på Södertäljepolisen till SVT.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required