FHM:s nya ord om årets julfirande – efter skärpta restriktionerna: ”Vi avser…”

38 dagar kvar till självaste julafton och människor försöker planera sina julfirandet efter hur pandemin artar sig.

Var ska julen firas, kommer den få firas över huvud taget och vad är egentligen rätt att göra i dessa tider?

Ja, frågorna är många.

Om julplaneringen är svår annars så är det ännu svårare i år. Efter en tuff vår är det många som har längtat efter att äntligen få samlas hela läkten för att rå om varandra.

Och i somras såg det ljust ut. En och annan tänkte nog att ett vanligt firande kanske skulle kunna bli av ändå och till och med Anders Tegnell öppnade upp för att ett julfirande skulle kunna ske tillsammans med nära och kära.

Men så vände coronaviruset totalt och smittspridningen skenade igen. Nu till den grad att regeringen skärper restriktionerna ytterligare.

Maxgräns på åtta personer

Under måndagens blixtinkallade pressträff sänktes bland annat deltagargränsen för allmänna sammankomster till åtta personer. Samtidigt tar man bort undantaget som gällt för sittande publik på exempelvis sportanläggningar och teatrar.

Stefan Löfven betonade vikten av varje enskild individs ansvar.

– Vi kan inte lagstifta om allt. Alla måste fundera på om det man gör nu ökar risken för smitta. Om svaret är ja så bör man avstå. Gå inte på gym, ha inga middagar och arrangera inga hemmafester.

Hur påverkas julfirandet?

Under pressträffen fick Stefan Löfven även en fråga om hur det blir med julfirandet nu, varpå Löfven passade över frågan till Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

LÄS MER: Anders Tegnells oro – så kan resandet i jul påverkas: ”Kan bli nödvändigt”

– Vi tittar på de frågorna nu. Vi kommer in i en ny säsong nu så att säga. Med både vinterrturism-säsongen, säsonger för resor, besök av vänner och släkt över jul, skolledighet och så vidare. Vi avser återkomma i god tid före jul och ge en ganska fyllig bild hur vi ser på det här med vilka rekommendationer och restriktioner som kommer gälla, säger Johan Carlsson och fortsätter:

– Å ena sidan vill vi vara tidigt ute, å andra sidan vill vi också vara så pass sent ute så att de bedömningar vi gör också är tillämpliga under julen. Men en bit in i december.

Vad tycker du om det här och hur planerar du att fira jul? Dela gärna artikeln på Facebook och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required