Fina gesten: Här kör busschaufförer alla resenärer hela vägen hem på natten – ska öka tryggheten

Nu kan alla personer boende i Skåne hoppa av bussen var de vill.

Förslaget med ”nattstopp” kommer införas på prov med målet att öka tryggheten för alla nattresenärer.

Att ta bussen är ett bra och smidigt sätt att ta sig hem under dygnets alla timmar. Men att hoppa av på en mörk och enslig plats och gå hem i mörkret är det långt ifrån alla som känner sig trygga med.

Nu vill Skånetrafiken öka tryggheten för sina resenärer och införa så kallade ”nattstopp”. Vilket innebär att alla resenärer kommer få flexibla nattstopp på ett par linjer runt om i Skåne.

— Om det känns tryggare för dig som reser med oss att hoppa av bussen någonstans mellan de ordinarie hållplatserna en sen kväll, meddelar du föraren redan när du kliver på bussen om var du önskar bli avsläppt. Föraren är alltid den som avgör om platsen är tillräckligt trafiksäker för att stanna och släppa av dig på. Endast en resenär släpps av på platsen, berättar Saman Tondnevis, affärsområdeschef på Skånetrafiken i ett pressmeddelade.

Foto: Shutterstock/ Fredrik Persson, TT

Liknande koncept

För tio år sedan testade man ett liknande förslag i Kalmar och under 2020 ville vänsterpartisten Mikael Ekvall, som är ledamot i regionstyrelsen i Jönköpings län, att samma koncept skulle införas i Jönköping, vilket Jönköpings-Posten, var först med att rapportera.

– Motionen blev väldigt positivt mottagen. Politiker från de allra flesta partierna klargjorde att de trodde att det här var en bra grej. Men i nämnden för trafik, infrastruktur och miljö resonerade man så att man i första hand ville prova det innan man gör en fullskalig implementering, sade Mikael Ekvall (V) till tidningen då.

Gäller mellan 21-04

Satsningen riktar sig främst till de resenärer som har långt mellan sin närmsta busshållplats och hemmet.

De flexibla nattstoppen gäller mellan klockan 21 och 04 och innebär att resenärerna kan be chauffören att släppa av dem på valfri plats.

Förhoppningen med förslaget är att öka tryggheten i länet och minska avståndet hem för resenärerna. Nattstoppet gäller från och med den 12 december.

Tycker du att det här bör införas i flera kommuner runt om i landet? Dela gärna artikeln och berätta vad du tycker.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);