Flera nya fall av coronavirus i Sverige

Sverige har fått nio nya bekräftade fall av coronavirus covid-19 – bara under tisdagen.

Det rapporterar Ekot. Fyra fall av coronavirus har konstaterats i region Stockholm, tre i Västra Götalandsregionen, ett i region Jönköping och ett fall i region Skåne.

Av dessa regioner har Stockholm, Västra Götaland och Jönköping tidigare rapporterat in om bekräftade fall. Skåne fick sitt första fall nu på tisdagen. Totalt har Sverige nu 24 bekräftade fall av coronavirus.

Av de fyra fallen i Stockholmsregionen är tre stycken närstående, och smittades i norra Italien. Den fjärde smittades också under resa till norra Italien, uppger Ekot.

I Västra Götaland uppger regionen i ett pressmeddelande att de tre personerna likt de i region Stockholm varit på resa i norra Italien. Deras tillstånd beskrivs som relativt milt.

Här har coronafallen i Sverige bekräftats

Av det totala antalet smittade – 24 – som bekräftats i Sverige återfinns nio fall i Västra Götalandsregionen, nio i Stockholmsregionen, tre i Jönköpingsregionen, två i Uppsalaregionen och ett i Skåne.

GÖTEBORG 20200302 Helena Gisslén sektionsledare visar hur det går till vid provtagning för coronaviruset i tältet utanför infektionskliniken Östra sjukhuset Sahlgrenska. Foto Adam Ihse / TT / Kod 9200

Folkhälsomyndighetens bedömning

Folkhälsomyndigheten vill samtidigt hänvisa alla allmänna frågor till informationsnumret telefon 113 13.

På måndagen höjde myndigheten risknivån för spridning i Sverige från ”låg” till ”måttlig”. Nuvarande risk för importfall bedöms som ”mycket hög”.

”Bedömningen är baserad på den information som utgår från WHO och ECDC”, skriver myndigheten.

Statsministern höll pressträff med anledning av covid-19 under måndagen.

– Sveriges samlade expertis och förmåga är mobiliserad för att hantera den här situationen. Myndigheter och regioner har planerat och övat för det här, sade statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens på måndagen enligt TT skriver SvD, där även bland andra andra inrikesminister Mikael Damberg (S) och socialminister Lena Hallengren (S) deltog.

Varnar för ryktesspridning

Damberg varnade för ryktesspridning om viruset.

– Det råder en viss osäkerhet eftersom det är ett nytt virus. Det ökar risken för ryktesspridning, och det finns också grogrund för desinformation där avsändaren medvetet sprider felaktigheter. Det är alltid viktigt att kontrollera källan för de råd man tar del av, sade inrikesministern enligt TT.

På Folkhälsomyndighetens hemsida kan man ta del av viktig information om coronavirus covid-19.

Texten uppdaterad tisdag 3 mars 12:12.