Föräldrar skickar sjuka barn till skolan – nu sätter förskollärare ner foten: ”Är så trött”

Föräldrar skickar sina snuviga och hängiga barn till skolan – och startar konflikter när barnen blir hemskickade igen.

Det menar förskolläraren Lotten Fogelström, som nu sätter ner foten.

– Det är inte vi som har hittat på de här restriktionerna, säger hon till SVT.

När ska man egentligen stanna hemma, och när är man tillräckligt frisk för att vistas bland andra?

Även om många restriktioner har lyfts i Sverige, är frågan fortfarande högaktuell. Så länge man har symtom på covid-19 ska man alltjämt stanna hemma – något som även gäller barn i förskola och grundskola.

”Vid symtom behöver barnet stanna hemma så länge det har symtom samt ytterligare två dygn som ska vara helt utan symtom”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida och fortsätter:

”Efter sju dygn kan barnet gå tillbaka till förskolan och annan verksamhet även om det har kvar lätta symtom som till exempel lätt hosta eller lätt snuva. De två sista dygnen ska barnet varit utan feber och i övrigt varit friskt. Detta baseras på bedömningen att man vid ett normalt tillfrisknande inte smittar andra med covid-19 efter sju dygn.”

LÄS MER: Rektor larmar: Föräldrar struntar i rekommendationer – skickar sjuka barn till skolan

sjuka barn, förskola
Foto: NTB Scanpix/TT

Föräldrar skickar sjuka barn till skolan

Men trots rekommendationerna är det inte alla som är överens om vad som faktiskt gäller.

Lotten Fogelström arbetar som förskollärare inom Uppsala kommun. Enligt henne händer det ofta att vårdnadshavare kommer med snuviga och hängiga barn till förskolan – varpå det ofta följer en lång diskussion om varför man inte kan göra ett undantag för barnet i fråga.

Förra veckan tröttnade hon, och satte ner foten i ett långt inlägg på Facebook.

”Jag är så trött. Trött på att varje dag behöva förklara för vårdnadshavare varför de inte får lämna sitt snuviga/hostiga/hängiga barn på förskolan. Trött på att få argument som ”men 1177 säger” eller ”fast jag har läst att” eller favoriten ”fast på x-dag behöver jag lämna för jag har ett viktigt möte”, när deras barn inte är tillräckligt friska för att vara på förskolan.

Trött på att behöva förklara att det inte är jag personligen som hittat på de restriktioner vi har (och gissningsvis kommer att fortsätta ha efter 29/9). Trött på att vårdnadshavare ljuger om barnets sjukdomsbild, för att till varje pris slippa vabba. Trött på att få höra barn säga ”jag mår inte så bra, men mamma och pappa säger att jag måste gå på förskolan”. Trött”, inledde hon inlägget.

Förskolläraren sätter ner foten

Vidare menade Lotten Fogelström att föräldrar måste ta ansvar och ändra inställning.

”Tycker du att jag gnäller? Att jag låter bitter och borde byta jobb? Kanske. Eller så behöver vårdnadshavare ändra sin inställning. Det ÄR jobbigt med sjuka barn, som tycks ha snuva från september till advent och ända fram till påska. Det ÄR besvärligt att ringa till jobbet och säga att barnet är sjukt – igen. Men. Det ingår i åtagandet att bli förälder. Det är inte bara det första året, innan förskolan kan ta emot, som tar tid från karriären. (Ja, jag har egna barn.)”

Inlägget har sedan dess fått spridning i sociala medier. I en intervju med SVT förklarar Lotten Fogelström vidare att problemet med att sjuka barn skickas till skolan har ökat ännu mer sedan samhället öppnades upp.

– Jag tror att det kan hänga ihop med att fler förväntas vara på jobbet nu, säger hon till SVT.

Med det sagt vädjar Lotten Fogelström till föräldrar om att ta ansvar och sluta skälla på förskollärare, som bara följer rekommendationerna.

– Det är inte vi som har hittat på de här restriktionerna. Det är andra som har sagt till oss att ”det här ska ni följa”. Var gärna kritisk och ställ frågor, men om saker vi kan göra någonting åt, säger hon till SVT.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);